Na 96. obljetnici i Danu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ministar dr.sc. Tomislav Ćorić u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, mr.sc. Andreja Plenkovića

ZAGREB, 1. prosinca 2016. (Hina) - Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu proslavio je u četvrtak 96. obljetnicu rada i svoj dan u znaku otvaranja Europskoga dokumentacijskog centra (EDC)  koji će, među ostalim, promicati i razvijati studijski i istraživački rad u području europske integracije.

Svrha EDC-a koji se osnivaju pri akademskim institucijama ili istraživačkim institutima u državama članicama Europske unije (EU) jest pružanje potpore izučavanju i edukaciji u području politika i prava EU-a. Mrežu EDC-ova osnovala je Europska komisija 1963., od 2001. EDC-ovima rukovodi Glavna uprava za komunikaciju (DG COMM), a od 2005. godine EDC mreža je postala dijelom mreže informacijskih centara Europe Direct, u skladu s Komunikacijom Europske komisije (COM (2004)196) o provedbi informacijske i komunikacijske strategije EU-a.

Glavne zadaće EDC-ova su i da javnosti omogući pristup informacijama i izvorima o Europskoj uniji i njezinim politikama, osobito u akademskome i sveučilišnom okruženju, te sudjelovanje u raspravama o EU-u, kada je to prikladno, u suradnji s drugim europskim informacijskim službama i mrežama za prijenos informacija.

EDC je važan za Ekonomski fakultet i potvrda je njegove europske usmjerenosti

Dekan Ekonomskoga fakulteta Lajoš Žager istaknuo je kako je EDC važan za taj fakultet i potvrda je njegove europske usmjerenosti i težnji prema europskim idejama, a Žager se nada da Ekonomski fakultet u tome i uspijeva.

Kako je objasnio čelnik Ekonomskoga fakulteta, zahvaljujući EDC-u taj fakultet može intenzivnije surađivati sa zemljama EU-a- Žager je u izjavi Hini podsjetio da je prije godinu dana Ekonomski fakultet posjetio potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen i tada je 'začeta' ideja o tome centru koji omogućava daleko bolji pristup svim europskim resursima.

"U tom kontekstu volimo istaknuti da nam je drago da su naši studenti europski kompetentni, ali obrazujemo ih kako bi ostali u Hrvatskoj", ustvrdio je Žager.

Voditeljica EDC-a na Ekonomskom fakultetu – Zagreb je Zrinka Udiljak Bugarinovski, koordinatorica Marija Šimunović, u rad EDC-a uključene su sve djelatnice INDOK službe Knjižnično-dokumentacijskog centra, a EDC će biti na raspolaganju svim korisnicima kroz cjelodnevni rad knjižnice.

Svečanost je okupila brojne goste - predstavnike akademske zajednice matičnoga sveučilišta, goste s drugih sveučilišta, te predstavnike javnoga i političkoga života te gospodarstva, među kojima su bili i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića, te izaslanik predsjednice Republike i njezin savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić.

Ekonomski fakultet desetljećima izrazito pridonosi hrvatskoj znanstvenoj zajednici i ekonomiji 

Ministar Ćorić, nekadašnji student i zaposlenik Ekonomskoga fakulteta, ocijenio je kako taj fakultet već desetljećima izrazito pridonosi hrvatskoj znanstvenoj zajednici i ekonomiji. Ćorić je Hini izjavio kako se, u tom kontekstu, nada da će i u godinama koje slijede doprinos Ekonomskoga fakulteta društvu u cjelini biti još i veći, te vjeruje kako će nastaviti obrazovati kvalitetne kadrove koji će naći svoje mjesto i na tržištu rada. Podsjetio je kako je tijekom gospodarske krize Hrvatska izgubila desetak tisuća radnih mjesta te istaknuo kako će i Ekonomski fakultet s mladim ljudima koji se na njemu obrazuju biti dodana vrijednost u nastojanju da se ta situacija promijeni.

Tradicionalno, uz Dan Ekonomskog fakulteta, dodijeljenja su brojna priznanja i nagrade, među kojima i Nagrada Mijo Mirković koju su primili prof. dr. Velimir Srića za samostalnu znanstvenu knjigu s istaknutim znanstvenim doprinosom u znanstveno-istraživačkom polju ekonomije i dr. Vedran Kojić za samostalni znanstveni članak.

Nagrađeni su i najbolji studenti, najbolji studentski diplomski radovi te studentima uručene Dekanove nagrade.

U povodu Dana Ekonomskoga fakulteta otvorena je izložba slika pod nazivom "Prva derivacija". Riječ je o prvoj izložbi Mislava Stipića (aka "The Thinker"), studenta Ekonomskoga fakulteta koji je nedavno diplomirao na sveučilišnom diplomskom studiju Marketinga. Izložba je postavljena ispred Kongresne dvorane, a posjetitelji će moći razgledati 11 slika od kojih je osam rađeno tehnikom crtanja markerima po platnu, a tri su oslikane temperama. Slike su metafora glazbe, interesa i iskustava koje je mladi umjetnik doživio tijekom studiranja.

(Hina) xipet ydgk