Državna tajnica Katarina Ivanković Knežević sudjelovala na seminaru “Budućnost generacija koje dolaze. Mladi, ravnoteža posla i života i solidarnost u Europi” održanom u Europskom parlamentu

Glavna tema seminara u organizaciji platforme „Generacije i rod“ koja istražuje dinamiku obitelji i veza i „Populacije Europa“,  mreže za suradnju europskih demografskih istraživačkih instituta i centara bili su mladi te novi obrasci odrastanja uslijed kasnijih ulazaka u ključna životna razdoblja, potrebe obitelji odnosno nemogućnost stvaranja ravnoteže između poslovnog i privatnog života te odgađanje roditeljstva i ulaska u bračnu zajednicu.

Sudionici rasprave istaknuli su važnost bolje suradnje znanstvene zajednice s nositeljima politika te važnost istraživanja novih  društvenih trendova s ciljem kvalitetnog prikupljanja podataka koji bi poslužili kao znanstvena osnova za stvaranje novih socijalnih politika. Naglasili su i važnost Europskog stupa socijalnih prava i inicijativa unutar njega, a posebno Direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života.

Raspravu su otvorili zastupnici u Europskom parlamentu Alessia Mosca, Emilian Pavel i Brando Benifei te Anne Gauthier s Nizozemskog interdisciplinarnog demografskog instituta. Tijekom uvoda naglasak je stavljen na nove demografske trendove, nove obrasce ulaska u ključna životna razdoblja među mladima, ali i promjenjene okolnosti na tržištu rada koje zahtjevaju razvoj novih sveobuhvatnih politika na razini EU.

Seminaru su nazočili i načelnica Sektora za praćenje operativnih programa i unaprjeđenje sustava Naida Mekić te savjetnik u Kabinetu ministra, Ivan Vidiš