Usvojen Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“

ZAGREB - Europska komisija usvojila je Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ kojim se definiraju područja u koja će Republika Hrvatska, do 2020. Godine, moći investirati sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Inicijative za zapošljavanje mladih. Ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med., izražavajući zadovoljstvo zbog usvajanja operativnog programa, naglasio je da nas tek sada očekuje ozbiljan posao. „Moramo osmisliti i razraditi projekte kojima ćemo povući sredstva Europskog socijalnog fonda i ugraditi ih u razvoj i bolju budućnost naše zemlje. Do 2020. na raspolaganju nam je nešto više od 14 milijardi kuna koje su nadohvat ruke, ali nam neće pasti u krilo bez truda i rada.“ Osnovni cilj OP-a Učinkoviti ljudski potencijali je pridonijeti rastu zapošljavanja i jačanju socijalne kohezije u Hrvatskoj. Njegova je ukupna vrijednost 1.85 milijarde eura, od čega se 1.58 milijardi financira iz proračuna Europske unije, uključujući 66 milijuna eura iz Inicijative za zapošljavanje mladih. Operativnim su programom razrađena ulaganja u četiri temeljna područja:
  • Više od trećine sredstava namijenjeno je mjerama za potporu pristupu održivom i kvalitetnom zapošljavanju nezaposlenih osoba. Naglasak je osobito stavljen na učinkovite mjere aktivne politike tržišta rada za mlade, dugotrajno nezaposlene, žene i starije radnike, kao i na preventivne mjere za smanjenje rizika od gubitka radnih mjesta u izmijenjenim gospodarskim prilikama.
  • Oko 28 posto proračuna OP-a investirat će se u osiguravanje adekvatnog usklađenja znanja i vještina s potrebama tržišta rada i u tom će se smislu poticati tercijarno obrazovanje, strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje te poboljšanje pristupa kvalitetnom obrazovanju.
  • Aktivnosti vezane uz područje socijalnog uključivanja predviđaju promicanje socijalne i ekonomske jednakosti, suzbijanje diskriminacije, prijelaz s institucionalne skrbi na skrb u zajednici, poboljšanje dostupnosti i održivosti socijalnih i zdravstvenih usluga, kao i poticanje društvenog poduzetništva.
  • Potpora javnoj upravi obuhvaćena je kroz aktivnosti poboljšanja kapaciteta i usluga javne uprave, uključujući bolje upravljanje javnim financijama, razvoj e-uprave i borbu protiv korupcije. Predviđa se i promicanje javnog dijaloga, partnerstva i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i socijalnih partnera. U pravosuđu se osobit naglasak stavlja na poboljšanje učinkovitosti i neovisnosti.
Europski socijalni fond jedan je od temeljnih strukturnih instrumenta Europske unije kojim se državama članicama pruža potpora za ulaganje u ljudski kapital i jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva. Aktivnosti financirane iz sredstava Europskog socijalnog fonda pomažu ljudima da unaprijede svoje vještine i lakše se integriraju na tržište rada, usmjerene su na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti te na poboljšanje učinkovitosti javne uprave. Europska je komisija za financiranje iz Europskog socijalnog fonda zaprimila 187 prijedloga operativnih programa, od čega je do sada usvojeno tek 68, među kojima se nalazi i OP Republike Hrvatske. Usvajanje Operativnog programa za državni proračun znači i priliv od 15 milijuna eura predfinanciranja kojim se osiguravaju početna sredstva za početak provedbe projekata. Usvajanjem Operativnog programa Hrvatska je ispunila sve preduvjete za povlačenje sredstava iz EU. Hrvatska je među prvim zemljama EU kojima su odobreni operativni programi.