MINISTRICA ŠIKIĆ I MINISTAR HORVAT POTPISALI UGOVOR ZA PROJEKT „STIPENDIRANJE UČENIKA U OBRTNIČKIM ZANIMANJIMA“

U prostorijama Ministarstva poduzetništva i obrta potpisani su Ugovor za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Europskog socijalnog fonda i Sporazum o poslovnoj suradnji Ministarstva poduzetništva i obrta i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ je   11.520.000,00 HRK. , a ugovoreno je 1.280 stipendija. Iznos stipendije je 750,00 kuna mjesečno, a dodijeljena je učenicima u srednjim školama koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu deficitarnih obrta, poput autolakirear, automehatroničara, dimnjačara, elektroinstalatera, fasadera, instalatera grijanja i klimatizacije, konobara, kuhara, mesara, pekara, plinoinstalatera, slastičara i drugih deficitarnih zanimanja.

Ovom prilikom ministrica dr. sc. Šikić istaknula je kako Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta priprema nastavak projekta u iznosu od 23.000.000,00 kuna koji će biti potpisan početkom kolovoza. Unutar navedenog projekta stipendirat će se 2.000 učenika, provest ćemo 40 naukovanja za obrtnička zanimanja, a također ćemo po prvi puta iz EU fondova financirati učeničke zadruge, vježbovne tvrtke i studentske poduzetničke inkubatori u iznosu od čak 2.000.000,00 kuna. Ministrica je posebno naglasila važnost Sporazuma o suradnji između Ministarstva poduzetništva i obrta i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te rekla da ćemo ovim Sporazumom po prvi puta osigurati da se Hrvatski zavod za zapošljavanje aktivno uključi u odabir zanimanja za koja će se dodjeljivati učeničke stipendije i to uvažavajući lokalna tržišta rada. „Radimo međusektorski, a sve kako bismo osigurali da naši mladi pronađu svoje stabilno radno mjesto u Hrvatskoj. U vrlo kratkom vremenu od nepuna tri mjeseca osigurali smo i nastavit ćemo osiguravati da najmanje 3300 mladih ove godine bude stipendirano. To je uvjerljivo najveća brojka ikada dodijeljenih učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja. Europski socijalni fond i ovdje se pojavljuje kao ključni motor promjena koje želimo.“ istaknula je ministrica dr. sc. Šikić.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat napomenuo je da je ovo jedan potpuni zaokret u filozofiji osiguranja izvora financiranja za stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima, naukovanju za obrtnička zanimanja i potpore učeničkim zadrugama i studentskim poduzetničkim inkubatorima, jer to  više neće biti teret za državni proračun. Zahvaljujući tome, istaknuo je ministar Horvat, od sada će cjelokupni iznos stipendije osigurati Ministarstvo, a izvor financiranja bit će Europski socijalni fond. Do sada iznos za stipendije osiguravalo je Ministarstvo i jedinice lokalne samouprave i on je bio znatno manji. Ministar Horvat je naglasio tri ključne stvari vezane uz potpisivanje Ugovora za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ i Sporazuma o poslovnoj suradnji Ministarstva poduzetništva i obrta i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje: u državni proračun vraća se 11,5 milijuna kuna potrošenih za stipendije u prošloj godini,  osiguran je novi okvir za dodjelu stipendija u stopostotnom iznosu dakle u maksimalnom iznosu od 9 tisuća kuna, na razini od 18 milijuna školsku godinu 2016/17 i Ministarstvo poduzetništva i obrta s HZZ-om počinje partnerski odnos stalne suradnje na praćenju kretanja na tržišta rada i deficitarnih zanimanja. Cilj nam je kroz tri, četiri godine prilagoditi srednjoškolski obrazovni sustav potrebama tržišta rada, tako da nam se više ne događa da reproduciramo radnu snagu za Hrvatski zavod za zapošljavanje, već onu potrebna našem tržištu rada – zaključio je ministar Darko Horvat.