Dani poslova u turizmu u Kninu

Nakon Osijeka i Zagreba danas su održani Dani poslova u turizmu u Kninu tijekom čega su poslodavci i nezaposleni, kao i učenici završnih razreda turističko-ugostiteljskih škola imali priliku neposredno razgovarati o mogućnostima zapošljavanja. Nakon svečanog otvorenja skupa dr.sc.Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava i državni tajnik  Ministarstva turizma Frano Matušić obišli su sudionike događanja i popratili interes, kako poslodavaca, tako i nezaposlenih, a motiviranih da rade u turizmu i ugostiteljstvu.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo turizma, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu pokrenuli su zajednički projekt s ciljem osiguranja bolje vidljivosti zanimanja u turizmu te mogućnosti zapošljavanja koje turistički sektor pruža pod nazivom Dani poslova u turizmu. Projekt se temelji na konkretnom povezivanju poslodavaca s nezaposlenim osobama.

5 osoba s invaliditetom

Na Danima poslova u turizmu u Kninu predstavio se 41 poslodavac te je bilo više od 2600 posjetitelja i nezaposlenih osoba uključujući učenike iz završnih razreda srednjih turističko-ugostiteljskih škola

4 posjetitelji

U prigodom obraćanju ministar Ćorić je naglasio: „Svako otvoreno radno mjesto je pobjeda u borbi Republike Hrvatske pred nezaposlenošću a ovaj sajam donijet će čitav niz malih pobjeda. Mnogi će otići danas iz Knina s dogovorenim zaposlenjem za predstojeću turističku sezonu. U tom kontekstu „Dani poslova u turizmu“ sigurno će donijeti cijeli niz pobjeda.“ te naglasio nastavak odlične suradnje s Ministarstvom turizma na području zapošljavanja.

2 ministar u Kninu

Turizam je jedna od najpropulzivnijih djelatnosti u Hrvatskoj i jedan od najvećih generatora rasta cjelokupnog gospodarstva. Takav uspjeh sektora rezultat je rada naših turističkih djelatnika koji su neophodni i za osiguravanje daljnjeg rasta i razvoja turizma u Hrvatskoj. S obzirom na povećanu potražnju zaposlenika u turističkim djelatnostima i potrebe za nadogradnjom znanja i vještina dijela populacije koja nedovoljno sudjeluje na tržištu rada, krenuli smo s ovim projektom.„ istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić te nadodao kako Ministarstvo turizma aktivno potiče promociju turističkih zanimanja među mladima i kroz razne oblike financijskih potpora te kako se radi na realizaciji Regionalnih centara kompetencija za ugostiteljstvo i turizam kao dugoročnom rješenju kroz koje bi se nudila potrebna stručna znanja i vještine

3 drz tajnik mint Franjo Matusic

Na skupu je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pojačano predstavilo mjere aktivne politike zapošljavanja vezane za zapošljavanje, osposobljavanje i obrazovanje u turizmu kao i ostale redefinirane mjere aktivne politike zapošljavanja.

U okviru ovog događaja, predstavljen je natječaj Ministarstva turizma za dodjelu bespovratnih sredstava „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“ i održana je informativna radionica na kojoj je sudjelovalo više od sto zainteresiranih potencijalnih prijavitelja i partnera. Kroz ovaj natječaj osigurana su bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 31.500.000,00 kuna za ustanove za obrazovanje odraslih i udruge u sektoru turizma i ugostiteljstva. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 500.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može dodijeliti pojedinom projektu 2.000.000,00 kuna. Sve informacije o Pozivu dostupne su na internetskoj stranicama www.mint.hrwww.strukturnifondovi.hrwww.esf.hr. Ovim događajem spojen je turizam, koji pruža velike mogućnosti zapošljavanja i, uz pomoć EU sredstava osposobljavanje novih radnika koje će Hrvatskoj omogućiti brži i kvalitetniji razvoj turizma.