MINISTRICA U RADNOM POSJETU DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

U prostorijama Sveučilišnog kampusa Sveučilišta u Dubrovniku održana je informativna radionica za potencijalne prijavitelje na Poziv za dostavu projektnih prijedloga ''Poticanje društvenog poduzetništva''.Ministrica rada i mirovinskoga sustava dr.sc. Nada Šikić u pozdravnom je govoru rekla kako je ovo već drugi natječaj koji Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavljuje unutar posljednjih mjesec dana, a tek jedan od mnogih koji se planiraju objaviti u ovoj godini. Također, ministrica Šikić je napomenula kako u prilog tome da je potencijal društvenog poduzetništva itekako prepoznat,  govori i činjenica kako je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u sklopu Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' 2014.-2020. predvidjelo sredstva u iznosu 37 milijuna eura za razvoj društvenog poduzetništva.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava u ovom otvorenom postupku dodjele bespovratnih sredstava je 8 milijuna kuna. Iz sredstava Europskog socijalnog fonda financirat će se do 85% ukupnih prihvatljivih izdataka, dok će preostalih minimalno 15% biti osigurano iz nacionalnih sredstava. Poziv se vodi kao otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga s rokom dostave projektnih prijedloga od 1. srpnja 2016. do 2. rujna 2016. godine.

Ova operacija predstavlja prvi korak u stvaranju sustavne podrške razvoju društvenog poduzetništva te će uključivati financiranje niza informativnih i edukacijskih aktivnosti kojima će se unaprijediti status društvenog poduzetništva u području vidljivosti i prepoznatljivosti. Također, uključuje i financijsku podršku poslovanju postojećim društvenim poduzećima, ali i podupiranje svih oblika poslovnih aktivnosti organizacija zainteresiranih za otvaranje društvenog poduzeća ili pokretanje društveno-poduzetničke djelatnosti.

Glavna ideja ovog Poziva je ispitati stanje društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj i utvrditi koje su potrebe društvenih poduzetnika te će poslužiti kao osnova za kreiranje budućih poziva usmjerenih na razvoj društvenog poduzetništva, kao i na visinu sredstava koja će se u sklopu tih poziva dodjeljivati. Ova informativna radionica održana je s ciljem predstavljanja osnovnih informacija i uvjeta Poziva, procedura za podnošenje projektnih prijedloga i postupka dodjele bespovratnih sredstava. Tijekom svog radnog posjeta ministrica rada i mirovinskoga sustava sa suradnicima susrela se sa županom Dubrovačko-srijemske županije Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom grada Dubrovnika Androm Vlahušićem te je održan Okrugli stol „Poticanje zapošljavanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“.

Okrugli stol je organiziran u suradnji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Dubrovačko-neretvanske županije na temu poticanja zapošljavanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na temu provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja u Županiji kao i o mogućnostima koje se pružaju u okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.