Ministar Pavić na prvoj radionici o programu „Zaželi“

U prostorijama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava održana je prva u nizu radionica na kojoj je predstavnicima Crvenog križa i Caritasa predstavljen projekt „Zaželi.“ Podsjećamo, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo je otvoreni (trajni) poziv na dostavu projektnih prijedloga “ Zaželi – Program zapošljavanja žena ”, koji se provodi u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a na koji se mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i neprofitne organizacije. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb, a kao ostali partneri na ovome projektu mogu sudjelovati udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave pravne osobe vjerskih zajednica kao i ustanove.

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, na početku radionice pozdravio je okupljene te je izrazio zadovoljstvo što im ima priliku bolje predstaviti program „Zaželi“, dosad najveći program financiran iz Europskog socijalnog fonda , vrijedan oko 400 milijuna kuna kojim se planira zaposliti preko 3000 žena na poslovima skrbi za starije osobe i osobe u potrebi u ruralnim područjima, otocima i mjestima gdje je zabilježena veća stopa nezaposlenosti.

sastanak

Uz to, ministar Pavić podsjetio je i na paket „Od mjere do karijere“ koji obuhvaća niz aktivnih mjera zapošljavanja kojima je cilj trajno zaposliti mlade, ali i druge skupine, prvenstveno u privatnom sektoru. Prvi rezultati pokazuju da mjere daju rezultate, naglasio je ministar Pavić, istaknuvši kako je Vlada ove godine otvorila preko 2 milijarde kuna natječaja upravo za zapošljavanje.

Zaključno, ministar Pavić izrazio je nadu da će okupljene organizacije uključiti u program.

DSC_1969

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević, naglasila je kako za razliku od pilot projekta u kojem se zapošljavanje provodilo u obliku javnih radova, program „Zaželi“ omogućit će zapošljavanje žena na 30 mjeseci u preko 12 000 kućanstava. Uz to, državna tajnica Ivanković Knežević  istaknula je da je riječ o trajno otvorenom pozivu na koji se organizacije već sada mogu prijaviti.