Ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić na svečanosti povodom početka provedbe projekata u okviru ESF natječaja „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom“

ZAGREB, 6. travnja 2017. (Hina) – Na svečanosti povodom početka provedbe projekata u okviru ESF natječaja „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom“ dodijeljena su sedamdeset i četiri ugovora udrugama osoba s invaliditetom, odnosno krovnim organizacijama koje povezuju više udruga, u vrijednosti od oko 13,6 milijuna eura financiranih iz sredstava Europskog socijalnog fonda, za usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom.

Ugovore su uručili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, a svečanosti je nazočila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Ovom prigodom premijer Plenković ja naglasio  "Vjerujem da ćete svi od ovih ugovora imati koristi, da će vam pomoći u svakodnevnom životu, u integraciji, i obećajem da ćemo kroz cijeli naš mandat voditi s vama dijalog i nastojati pomoći kada god to možemo na bilo kojoj razini vlasti i angažmana", poručio je osobama s invaliditetom premijer Plenković. Zahvalio je ministrici Murganić i ministru Ćoriću te svim kolegicama i kolegama kojisu bili angažirani na tom projektu.

Premijer Plenković je najavio da će ministrica Murganić nakon sjednice Vlade idući četvrtak predstaviti "Nacionalnu strategiju". Riječ je o dokumentu koji se radi u duhu partnerstva sa svim udrugama i savezima osoba s invaliditetom. „Ona će predstavljati okvir za naše djelovanje, poboljšanje zakonskoga okvira i maksimalno izlaženje u susret gdje god to državni proračun i naše financijske mogućnosti dopuštaju“, istaknuo je. „Osobe s invaliditetom, trebaju biti u potpunosti uključene u društveni život Hrvatske, dodao je. "To je dio našega programa i naše obveze. Preko 500.000 naših sugrađana se nalazi u takvim okolnostima, a na razini EU čak 80 milijuna, rekao je premijer Planković, ocijenivši ovaj program osobne asistencije jako koristan.

„Ova sredstva - 115 milijuna kuna plus 39 milijuna kuna iz državnoga proračuna - dakle, kombiniramo sredstva iz proračuna EU i od prihoda igara na sreću, vjerujem da će biti jako korisna u praksi svima za usluge osobne asistencije,“ poručio je Plenković.

I ministrica Murganić je ocijenila kako je riječ o značajnom projektu.  "Značajan je jer se povlače sredstva iz Europskog socijalnog fonda a jedne strane, a s druge strane osobama s invaliditetom smo sklapanjem ovih ugovora omogućili da koriste asistencijske usluge. U 2017. godini, zaključno s današnjim danom, bit će u Hrvatskoj 1.486 osoba s invaliditetom koje će koristiti asistencijske usluge", istaknula je ministrica Murganić. „To je značajno ne samo zbog toga što je osobama s invaliditetom omogućeno uključivanje u društvenu zajednicu i olakšava im se obavljanje svakodnevnih životnih potreba već i zbog toga što su asistenti osobe koje imaju prihod, dakle, radi se o jednom vidu zapošljavanja, dodala je.

 Ovaj put uz asistente u projekt su uključili i prevoditelje znakovnog jezika za gluhe osobe kao i videće pratitelje za slijepe osobe, a u odnosu na 2016. ovim programom obuhvaćeno je 300 osoba više.

„Sredstva iz EU iznose 115 milijuna kuna“, rekla je ministrica Murganić, podsjetivši da su prije mjesec dana podijelili ugovore u vrijednosti od 39,7 milijuna kuna, koji su bili nacionalna sredstva iz državnog proračuna i iz lutrijskih sredstava.

 "Time zaista pokazujemo značaj asistencijskih usluga. U sklopu svih mjera socijalne politike ove usluge su prepoznate kao vrlo značajne jer omogućavaju uključivanje u svakodnevni život, sprječavaju izoliranost osoba s invaliditetom koje bi zbog svoga ograničenog kretanja bile vezani uz prostor u kojem borave".

 Ministrica Murganić je rekla da će ovi ugovori trajati dvije godine, a onda će opet povlačiti sredstva iz EU fonda jer imaju ugovorene projekte za razdoblje 2016.-2020. godine.

 Ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo što je natječaj uspješno dovršen.

"Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao upravljačko tijelo Europskog socijalnog fonda sretno je što danas možemo konačno dovršiti ovaj natječaj i zapravo ući u jednu novu fazu, mi se nadamo, fazu još veće uključenosti i poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom. Posebno nas veseli da nas do 2020. godine u okviru ovog operativnog programa a onda i dalje, čekaju daljnji natječaji",  dodao je.

20170406_121246

Dakle, poručio je ministar Ćorić, „nadamo se još većoj razini uključenosti osoba s invaliditetom u hrvatsko društvo.“

(Hina) xbma ysp