RADNI POSJET KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI

KARLOVAC - Ministar rada i mirovinskog sustava dr. sc. Tomislav Ćorić službeno je u petak, 27. siječnja, posjetio Karlovačku županiju. Tim je povodom, u Uredu župana Karlovačke županije, održan sastanak sa županom Ivanom Vučićem i suradnicima, gradonačelnicima Karlovca, Ogulina, Duge Rese i Ozlja te predstojnicima karlovačkih ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

DSC_0020

Župan, gradonačelnici i predstojnici ureda HZZ-a i HZMO-a raspravljali su s ministrom o problematici nezaposlenosti, nedostatku kvalificirane radne snage, prekvalifikaciji te o zapošljavanju mladih u Karlovačkoj županiji. Ministar je posebno istaknuo poticanje zapošljavanja kroz racionalno korištenje sredstava EU te potrebu za još intenzivnijom suradnjom između Ministarstva rada i mirovinskog sustava i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Također je najavio nove mjere aktivne politike zapošljavanja. Naglasio je da se Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava posljednjih nekoliko mjeseci posvetilo analizi postojećih mjera, te da je njihov broj smanjen. "Išlo se na smanjenje broja mjera, ali i na povećanje njihovog opsega, pa će naš fokus biti, osim mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, također i na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju mladih i dugoročno nezaposlenih osoba starijih od 50 godina", istaknuo je ministar.

DSC_0012

Dodao je da će u paketu mjera zapravo svi nezaposleni moći naći mjeru koja će im omogućiti ulazak na tržište rada. Sve te mjere, rekao je, trebaju omogućiti podizanje kompetencija nezaposlenih, čime bi se u konačnici na tržištu rada trebale ispraviti neravnoteže koje na tržištu rada postoje.