"Na GSV-u rasprava o poreznoj reformi; Ćorić očekuje prihvaćanje u predloženom obliku"

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

ZAGREB, 7. studenoga 2016. (Hina) - Nakon sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) na kojoj je bilo riječi o prijedlogu porezne reforme, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da će proći javnu raspravu i saborsku proceduru te biti prihvaćena u predloženom obliku i da u tome daje punu potporu ministru financija Zdravku Mariću.

Ministar Ćorić odgovarajući na pitanje o protivljenju ugostitelja povećanju porezne stope u turizmu, odnosno vraćanje s 13 na 25 posto, istaknuo je da je riječ o cjelovitoj poreznoj reformi koja promatra čitav niz aspekata i zadiranje u ključne porezne oblike. Zato izdvajanje samo jednog segmenta nije u potpunosti korektno, jer se govori o cjelokupnom paketu koji donosi rasterećenje za poslodavce i radnike, rekao je.

Na upit očekuje li da će se morati odustati od nekih od strateških dijelova prijedloga porezne reforme, ministar Ćorić je istaknuo kako vjeruje da će porezna reforma biti prihvaćena u predloženom obliku.

U vezi s najavama sindikata za tužbe zbog neisplaćenog povećanja osnovice plaća u javnim i državnim službama, Ćorić je rekao da će u najskorije vrijeme početi pregovore sa sindikatima i podsjetio da su imenovani pregovarački odbori. Iznos zahtjeva varira, ali radi se o relativno visokim iznosima, dodao je.

Sjednicu GSV-a je ocijenio kao početak kvalitetne suradnje socijalnih partnera i Vlade.

Novosel: Pozitivna poruka premijera Plenkovića o važnosti tripartitnog socijanog dijaloga

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je kako se kroz socijalni dijalog rješavaju problemi i dodao da je premijer Andrej Plenković na sjednici poslao pozitivnu poruku o važnosti tripartitnog socijanog dijaloga i spremnosti Vlade da dođemo do većeg zadovoljstva hrvatskih građana i rješavanja konkretnih problema.

Socijalni partneri - sindikati i poslodavci su iznijeli svoja stajališta o prijedlogu porezne reforme, istaknuo je Novosel. Poručio je kako su sindikalna očekivanja da bi porezna reforma trebala biti malo više socijalno pravedna u odnosu na stanje kakvo je sada, svjesni činjenice da se poreznom reformom ne mogu podizati plaće, nego da pojedine skupine radnika ne plaćaju porez ili plaćaju nešto manji porez.

"Očekujemo da se kroz javnu raspravu u kojoj će se sindikati uključiti, uvaže eventualni dodatni prijedlozi da se možda uvede još jedna međustopa od 10 ili 12 posto, kako bi radnici koji primaju prosječnu plaću, mogli dobiti nešto veću plaću i povećati potrošnju. Također i da se bude malo socijalno osjetljiviji i da se pomakne cenzus za oporezivanje po stopi od 40 posto ili možda čak 50 posto", rekao je Novosel.

Dodao je kako sindikati očekuju da porezna reforma u konačnici ima pozitivan učinak na hrvatske građane, radnike i poslodavce. "Nadamo se da se neće ponoviti kao kod prošle porezne reforme kada su 33 grada podigli prirez i poskupili niz drugih komunalnih troškova", naglasio je Novosel.

Na upit o radnicima koji rade kod više poslodavaca i njihova oporezivanja, Novosel je podsjetio kako sindikati nisu imali mogućnosti sudjelovanja u radu radne skupine za izradu porezne reforme i da su prijedloge 15 zakona dobili prošli ponedjeljak na očitovanje u roku od 3 dana, te da nisu imali mogućnosti sve to iščitati  i očitovati se.

"Mi ćemo se uključiti tijekom javne rasprave s primjedbama", najavio je Novosel.

HUP: Predložena porezna reforma je cjelovita i pojednostavljuje sustav

Damir Kuštrak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) je rekao kako će to pitanje svakako biti riješeno, da osim zakona idu i pravilnici i umjesto tri stope bit će dvije, a 98 posto poreznih obveznika bit će u jednoj stopi, što će biti jednostavnije.

Podsjetio je da je HUP već dao pisano očitovanje, a da će i kroz javnu raspravu biti prilike da se to raščisti.

Podsjetio je da je HUP još 2006. godine predlagao pojednostavljenje sustava, što prijedlog reforme i jest, te je izrazio nadu da će ministar biti principijelan da to bude integralno rješenje, a ne da se, kako je rekao, "počne bušiti sa raznih strana kao što je često bio slučaj u prošlosti".

U vezi s najavljenim povećanjem poreza u turizmu Kuštrak je rekao kako se njihove ključne primjedbe u HUP-u odnose na izjednačavanje PDV-a na lijekove na recept i bez njih, i na ugostitelje. Porezna reforma je cjelovita i na kraju javne rasprave će biti jasno koliki je utjecaj PDV-a, a koliko svih drugih odbitnih stavki, dodao je.

Kuštrak ističe da tripartitni dijalog treba njegovati i unaprijediti kako bi Vlada dobila što bolje stavove o pitanjima koji se raspravljaju na GSV-u.

(Hina) xdm ysp