NASTUPNI POSJET JURAJA PRIPUTENA – VELEPOSLANIKA REPUBLIKE SLOVAČKE

U nastupni posjet Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava došao je veleposlanik Republike Slovačke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Juraj Priputen. Veleposlanika je primila ministrica dr.sc Nada Šikić sa suradnicima.

Hrvatska i Slovačka, koja 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskom unijom, su dvije prijateljske zemlje i naša suradnja će biti sve snažnija kada su u pitanju projekti iz djelokruga Ministarstva rada i mirovinskoga sustava – istaknula je ministrica Šikić tijekom razgovora.

Ekonomska suradnja između Hrvatske i Slovačke se razvija pozitivno i tijekom 2015. godine zabilježen je porast od 25 posto. Slovački turisti dolaze u velikom broju u našu zemlju - prošle godine je gotovo pola milijuna Slovaka boravilo u Hrvatskoj.

Teme razgovora bile su mjere zapošljavanja mladih i suradnja dviju zemalja na području socijalnih pitanja. Ministrica je gosta upoznala s mjerama aktivne politike zapošljavanja mladih putem primjene paketa mjera za mlade pod nazivom “Mladi i kreativni”, kao i mjerama aktivne politike zapošljavanje (APZ).

Sve navedene mjere ujedno su i dio reformskog programa Europske komisije – „Garancije za mlade“ (GzM), kojim se uspostavlja sveobuhvatan i individualiziran sustav podrške mladim osobama prvenstveno u trenutku njihova prelaska iz obrazovanja u zapošljavanje.

Također se razgovaralo o organizaciji seminara/radionice na temu nezaposlenosti mladih (Sisak, jesen 2016.) u okviru SK PRES koju su potaknuli u Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Sisku. “Želja nam je, u sklopu našeg predsjedavanja Europskom unijom, u suradnji s hrvatskim Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, slovačkim Ministarstvom rada, socijalne politike i obitelji, ministarstvima vanjskih poslova obaju zemalja, Europskom komisijom, Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Siskom pripremiti seminar o nezaposlenosti mladih.” – izjavio je veleposlanik Priputen ovom prigodom.