MINISTRICA NADA ŠIKIĆ U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

Tijekom svog radnog posjeta Brodsko-posavskoj županiji ministrica rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Nada Šikić održala je radni sastanak sa županom Danijelom Marušićem, njegovom zamjenicom Dunjom Magaš, te saborskim zastupnikom ujedno i predsjednikom županijske skupštine Perom Ćosićem. Tijekom sastanka ministrica je u Slavonskom Brodu naglasila kako su nezaposlene osobe i njihovo zapošljavanje Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u središtu su pozornosti a svi najvažniji projekti i mjere koje kreiramo i provodimo idu za poboljšanjem njihove zapošljivosti i položaja na tržištu rada.

Mjerama aktivne politike zapošljavanja u Brodsko-posavskoj županiji tijekom prvih 6 mjeseci ove godine ukupno je obuhvaćen 2.021 korisnik. Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju zamjetan porast u zapošljavanju od 10,8 % u odnosu na prethodne godine, te registriranu nezaposlenost 17,5 % manju nego u lipnju 2015. te 35,7 % manju nego u lipnju 2014. godinu, naglasila je ministrica.

Prilikom svog posjeta ministrica je sudjelovala na Informativnoj radionici Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Poticanje društvenog poduzetništva“ koja je održana u Velikoj vijećnici županijske uprave. Ministrica je uvodno naglasila kako je ovaj natječaj Europskog socijalnog fonda, u vrijednosti od 8 milijuna kuna, predstavlja prvi korak u stvaranju sustavne podrške razvoju društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj te će uključivati financiranje niza informativnih i edukacijskih aktivnosti kojima će se unaprijediti status društvenog poduzetništva u području vidljivosti i prepoznatljivosti.

Nakon toga, ministrica i njeni domaćini održali su i Okrugli stol  pod nazivom  „Poticanje zapošljavanja u Brodsko-posavskoj županiji“ na kojem se u predstavljene Mjere aktivne politike zapošljavanja u Županiji kao i mogućnosti koje se pružaju u okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.

„U Europskom socijalnom fondu postoji čak 315 milijuna eura namijenjenih specijalizaciji i stipendiranju deficitarnih zanimanja, a o kojim deficitarnim zanimanjima se radi, svaka županija bi trebala statistički utvrditi, te aplicirati za dodijelu spomenutih sredstava. Na taj način bi se modificiralo i tržište rada, a sukladno tome i smanjio broj nezaposlenih, odnosno povećao broj zaposlenih u deficitarnim zanimanjima.“ – dodala je ministrica. Ministrica se na kraju osvrnula na novi projekt Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Savjetnik za ključnog poslodavca“ koji poslodavcima koji imaju poteškoća u pronalaženju radnika pojedinih profila odnosno kvalifikacija omogućavaju pronalaženje radnika.

Zahvaljujući ovom projektu na području Brodsko-posavske županije 54 velika poslodavca iskazala su potrebe za 257 novih radnika te se do sada – ovom izuzetno kratkom periodu - zaposlilo 74 novih radnika što pokazuje rezultate i uspjeh Ministarstva i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u pronalaženju rješenja postojećih problema.