Ministar Pavić na Aktualnom prijepodnevu 7. Sjednice Hrvatskoga sabora govorio o mjerama za zapošljavanje mladih u Republici Hrvatskoj

Imamo razloga za optimizam, kazao je ministar Pavić odgovarajući na  zastupničko pitanje zastupnika Domagoja Mikulića o problemu nezaposlenosti, iseljavanja i negativnoga prirodnog prirasta u Slavoniji. Gospodarski rast, kao preduvjet za nova radna mjesta, rekordna turistička sezona, porezna reforma i rast BDP-a su pozitivni trendovi, a Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava provodi niz mjera koje će biti dodatan iskorak za zapošljavanje mladih.

U trećem kvartalu 2017. godine bilo je 54.000 više zaposlenih u odnosu na proteklu godinu, naglasio je ministar. Vlada je upravo na sjednici u Osijeku osigurala preko dvije milijarde kuna za Slavoniju, a strateškim projektom za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem  smo naglasili kako to područje ima osobitu pažnju Vlade.

Sveukupno smo za 2018. godinu osigurali preko dvije i pol milijarde kuna za zapošljavanje, nastavio je ministar, te osobito istaknuo paket mjera aktivne politike zapošljavanja Od mjere do karijere, koji je vrijedan 1, 6 milijardi kuna.

Ministar Pavić - odgovor na zastupničko pitanje

Cilj nam je osigurati trajna radna mjesta za mlade, trajnim zapošljavanjem i to jačanjem pripravništva, umjesto SOR-a, koji se pokazao nedovoljno adekvatnom mjerom,  kazao je. Vlada će u privatnom sektoru sufinancirati 50 posto ukupnog troška plaće, maksimum koji dopušta EU, ali bez gornjeg ograničenja iznosa plaće. Također potičemo i samozapošljavanje kako bismo mladima olakšali ulazak u svijet poduzetništva te smo naknade koje daje država povećali s 35.000  na 55.000 kuna, a za zadruge, što je osobito zanimljivo upravo za Slavoniju, na 270.000 kuna.

Ministar je također istaknuo i posebne programe koje Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava provodi za ciljne skupine teže uključive na tržite rada, osobito program Zaželi – zapošljavanje žena. Od do sada potpisano 75 ugovora u vrijednosti od 276 milijuna kuna, 49 ih je iz Slavonije, a 106 milijuna kuna odnosi se upravo na Vukovarsko-srijemsku županiju.

U nastavku je ministar podsjetio i na  projekt LEDI – lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja koji u županijama osigurava klubove za zapošljavanje u vrijednosti preko 73 milijuna kuna. Također je naglasio značaj upravo otvorenih Dana poslova u turizmu koji se održava u Osijeku, manifestaciju koja će spojiti 5000 nezaposlenih sa 74 poslodavaca te im pružiti priliku za zapošljavanje u sezoni. Nedavna anketa koju je među svih 196.000 nezaposlenih proveo HZZ pokazala je da je za rad u sezoni zainteresirano njih 22.000.

Foto: Vlada RH

           Hrvatski sabor / snimak zaslona