NEZAPOSLENOST U EU KLIZNULA NA NAJNIŽU RAZINU U SEDAM GODINA; NIŽA I U HRVATSKOJ

LUXEMBOURG, (Hina) - Nezaposlenost u Europskoj uniji kliznula je travnju na najnižu razinu u sedam godina a smanjena je i u Hrvatskoj, i to osmi mjesec zaredom, pokazuje u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, utvrđena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), kliznula u travnju na 14,6 posto, sa 14,9 posto koliko je iznosila u ožujku. Time je zabilježila pad osmi mjesec zaredom i kliznula još dublje ispod razine zabilježene u vrijeme ulaska u EU kada je iznosila 18 posto, pokazuju podaci Eurostata.

U prošlogodišnjem travnju iznosila je 16,3 posto.

Bez posla su u Hrvatskoj u prošlom mjesecu prema raspoloživim, sezonski prilagođenim podacima Eurostata bile 282 tisuće građana, čime je njihov broj smanjen za tri tisuće u usporedbi sa ožujkom. U odnosu na prošlogodišnji travanj manji je za 28 tisuća, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Grčka i dalje prednjači među zemljama EU najvišom stopom nezaposlenosti, od 24,2  posto u veljači. Slijedi Španjolska s 20,1 posto. Najnižu stopu nezaposlenosti bilježila je u travnju Češka, od 4,1 posto. Slijede Njemačka i Malta sa 4,2 odnosno 4,3 posto.

U usporedbi s prošlogodišnjim travnjem gotovo sve su zemlje EU - osim Estonije i Belgije, zabilježile pad stope nezaposlenosti, a najveći Cipar, za 4,1 postotni bod. U Belgiji ostala je nepromijenjena a u Estoniji je porasla za 0,1 postotni bod.

Na razini Europske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti izračunata ILO-ovom metodologijom kliznula je u travnju na 8,7 posto, najnižu razinu od travnja 2009. godine. U ožujku iznosila je 8,8 posto a u prošlogodišnjem travnju 9,6 posto.

U eurozoni je stopa nezaposlenosti u travnju ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec i iznosila je 10,2 posto. U odnosu na prošlogodišnji travanj smanjena je za 0,8 postotnog boda.

Bez posla je u 28 zemalja EU-a prema procjenama Eurostata u travnju bilo 21,224 milijuna građana, od čega njih 16,420 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj u odnosu na prethodni mjesec smanjen u EU za 106 tisuće, a u eurozoni za 63 tisuće.

U odnosu na prošlogodišnji travanj broj nezaposlenih manji je u EU28 za 2,096 milijuna, te za 1,309 milijuna u eurozoni, utvrdio je EUROSTAT.

Blago smanjena i nezaposlenost mladih

Stopa nezaposlenosti među mladima u EU, u dobnoj skupini do 25 godina u travnju je iznosila 18,8 posto, naprema 19 posto u ožujku, te 20,7 posto u istom mjesecu godinu dana ranije. U eurozoni je nezaposlenost mladih smanjena na 21,1  posto, s 21,4 posto u ožujku. U travnju prošle godine iznosila je 22,5 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Bez posla je u travnju u 28-članom EU bilo 4,235 milijuna mladih, od čega 2,932 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj smanjen na godišnjoj razini za 495 tisuća u EU, te za 261 tisuću u eurozoni.

Hrvatska je sa stopom nezaposlenosti u toj dobnoj skupini od 38,9 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju bila među zemljama EU s najvišim stopama nezaposlenosti mladih. Najvišu je stopu bilježila Grčka, 51,4 posto (u veljači), a slijedi Španjolska sa 45 posto.

Najniže su stope nezaposlenosti među mladima u travnju bilježile Njemačka, sedam posto, Malta, 8,9 posto i Češka, 9,5 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

(Hina)