MJERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA - "OD MJERE DO KARIJERE"

3 6 10   Prezentaciju "Od mjere do karijere" možete pogledati na linku: Prezentacija "Od mjere do karijere" Video "Od mjere do karijere" možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=S7jj4HICLw8

Predstavljanje novog paketa mjera aktivne politike zapošljavanja možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=tjfB5956f_M

ZAGREB, 1. ožujka 2017. – U prostorijama Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić sa svojim suradnicima predstavili su devet mjera aktivne politike zapošljavanja uz slogan "Od mjere do karijere" za koje je osigurano 1,5 milijardu kuna. Paket mjera stupa na snagu u četvrtak, 2. ožujka, a riječ je o potpori za zapošljavanje, potpori za usavršavanje, potpori za samozapošljavanje, obrazovanju nezaposlenih, osposobljavanju na radnom mjestu, stručno osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, javnom radu, potpori za očuvanje radnih mjesta i stalnom sezoncu.

Mjere su, kazao je premijer Andrej Plenković, dio aktivnosti fokusiranih na najvažniji dio programa Vlade – gospodarski rast i razvoj. Posebno je istaknuo kako se mogu koristiti kombinirano i da je predviđeni iznos za 400 milijuna kuna veći nego lani, a od ukupnog iznosa 650 milijuna kuna je osigurano iz Europskog socijalnog fonda.

"Mjere će pridonijeti gospodarskoj stabilnosti i rastu jer će se povećati broj raspoloživih i novootvorenih radnih mjesta", kazao je premijer uvjeren da će pridonijeti ostvarenju projekcija Vlade i Europske komisije o gospodarskom rastu u ovoj godini većem od 3 posto. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je oko 22.000 slobodnih radnih mjesta, a Plenković kaže kako bi, kada bi se ta mjesta potpuno popunila, broj nezaposlenih pao za 10 posto.“

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić ovom prigodom je naglasio „Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, je  posljednja tri i pol mjeseca posvetilo poboljšanju cijelog sustava mjera aktivne politike zapošljavanja. U tom procesu osluškivale su se potrebe i nezaposlenih i poslodavaca te je paket mjera smanjen s dosadašnje 41 mjere na njih 9 koje su  jednostavnije, fleksibilnije i prilagođene većem broju nezaposlenih, dugotrajno nezaposlenima, osobama s invaliditetom i mladima. Vjerujemo kako ćemo u razdoblju koje predstoji, ovim mjerama značajno potaknuti aktivaciju i obrazovanje svih nezaposlenih osoba kako bi ostvarili svoj puni radni potencijal i pronašli zaposlenje u Republici Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske je u svom Programu istaknula zapošljavanje i stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta kao temeljne ciljeve koje će postići stvaranjem uvjeta za razvoj učinkovitog i uređenog tržišta rada. Mjere aktivne politike zapošljavanja koje su predstavljene jasno definiraju provođenje jednog od ciljeva Vlade – povećanje broja zaposlenih.“