"Kontinuirano stručno usavršavanje liječnika opće/obiteljske medicine"

ZAGREB, 7. travnja  Svečano potpisivanje Ugovora u okviru izravne dodjele bespovratnih sredstava za projekt - „Kontinuirano stručno usavršavanje liječnika opće/obiteljske medicine“.

Bespovratna sredstva od 29,9 milijuna kuna iz EU-a upotrijebit će se za stručno usavršavanje 2000 liječnika obiteljske medicine kako bi se povećala kvaliteta zdravstvene zaštite, a ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je u petak da će za desetak dana biti objavljen natječaj za 175 specijalizacija iz primarne zaštite, i to iz obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije, radiologije i hitne medicine, koje će također biti financirane europskim novcem.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za projekt stručnog usavršavanja liječnika, koji vodi Hrvatska liječnička komora (HLK), potpisali su ministar Milan Kujundžić, predsjednik HLK-a Trpimir Goluža i v. d. ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Novac od gotovo 30 milijuna kuna osiguran je u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" za razdoblje 2014. - 2020.,a kao čelnik upravljačkog tijela Operativnog programa na potpisivanju je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

U prigodnom obraćanju ministar Tomislav Ćorić je naglasio „Ovim projektom liječnicima opće/obiteljske medicine omogućit će se pristup kvalitetnijim i suvremenijim programima stručnog usavršavanja, i to kroz financiranje operacija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a u skladu s Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva. Upravo je za provedbu projekata iz područja zdravstva u okviru Europskog socijalnog fonda izdvojeno preko  344 milijuna kuna. Kako bi se postigli rezultati unutar ovog cilja planirane su i operacije iz područja medicinskih specijalizacija kojima bi se osnažila mreža primarne zdravstvene zaštite i smanjio broj područja s manjkom liječnika. Osim specijalističkog obrazovanja, ESF ulaganjima podržat će se kontinuirano medicinsko obrazovanje zdravstvenih radnika u hitnoj medicini kojom će se dodatno unaprijediti kvaliteta i dostupnost medicinskih znanja i usluga za sve građane Republike Hrvatske. Osobno se nadam i vjerujem kako ćemo zajedničkim naporima u programskom razdoblju 2014. – 2020. uspjeti ostvariti puni potencijal planiranih sredstava iz Europskog socijalnog fonda te na taj način značajno unaprijediti kvalitetu života svih građana Republike Hrvatske.“

IMG_7041