OSIGURANO 60.6 MILIJUNA KUNA ZA POSAO ŽENAMA

Program aktivacije žena u lokalnoj zajednici „Zaželi!“

Tim ministrice Nade Šikić programom „Zaželi“ spasio 60.6 milijuna kn iz fondova EU. Zaposlili su 2.594 žene iz čitave Hrvatske za pružanje pomoći starima i nemoćnima.

U Zagrebu, 31. ožujka 2016. – ministrica dr.sc. Nada Šikić predstavila je u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Program aktivacije žena u lokalnoj zajednici „Zaželi!“. Zapošljavanje će se provoditi u obliku javnog rada u koji će se uključiti 2.594 žene na području čitave Hrvatske. Riječ je o zapošljavanju u trajanju do 6 mjeseci u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna ove godine. Tim koji je okupila ministrica Šikić cijeli program provodi u suradnji s partnerima, odnosno lokalnom zajednicom, općinama i gradovima, te različitim udrugama poput Crvenog križa i Caritasa. Podršku i logistiku programa osiguravaju Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Financiranje je osigurano iz Europskog socijalnog fonda. Dodana vrijednost programu je njegova usmjerenost na rješavanje problema starih i nemoćnih osoba, te samačkih domaćinstva. Ove skupine građana će kroz projekt zapošljavanja žena dobiti podršku i pomoć u kući, pa odatle i proizlazi glavni moto programa: „Osjećaj veće vrijednosti“.

„Program „Zaželi!“ omogućit će aktivaciju žena na tržištu rada. Ovakav oblik javnog rada je prilika za razvijanje samopouzdanja te stjecanje novih znanja i vještina koje će im olakšati ulazak na otvoreno tržište rada po završetku programa“ - istaknula je ministrica Šikić. Program je u potpunosti okrenut ljudima i njihovim potrebama. Radi se o uspješnoj realizaciji na terenu jedne od prvih inicijativa ministrice Šikić nakon preuzimanja dužnosti u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava. Tim ministrice Šikić je osigurao da niti jedan euro koji nam je dostupan iz Europskog socijalnog fonda, financijskog razdoblja 2007. - 2013., ne ostane neiskorišten.

Korisnice će se u program uključivati putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a ciljana skupina su nezaposlene žene sa najviše završenim srednjim obrazovanjem te nezaposlene žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, žene žrtve obiteljskog nasilja, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice o drogama, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci i beskućnice. Korisnice programa će primati plaću između 2.500 i 2.600 kuna, ovisno da li grad ima prirez ili ne, a pokriven će biti i trošak stvarnog prijevoza u maksimalnome iznosu do 400 kn.

Program „Zaželi“ se provodi u svim dijelovima Hrvatske. Sve su općine i gradovi dobili priliku uključiti se u program. Najveći broj radnica u javnom radu upravo dolazi iz onih županija gdje je nezaposlenost najveća. Najviše je zaposleno žena u Vukovarsko srijemskoj (467 radnica), Osječko baranjskoj (333 radnice), Sisačko moslavačkoj (269 radnica) te Brodsko posavskoj županiji (247 radnica).

„Posao u ovom programu za mene znači jako puno, jer sam već osoba u godinama i teško je bilo za očekivati da ću dobiti posao. Čovjek kad radi osjeća se bolje i vrjednije.“ poručila je korisnica programa „Zaželi!“ gospođa Vesna Bušljeta koja će biti zaposlena u Caritasu Zagrebačke županije na poslovima radnice za pomoć u kući. „Ovaj program za mene znači jednu novu priliku, radno iskustvo, novi poslovni potez i naravno novu priliku za daljnje obrazovanje i razvoj.“ zaključila je gospođa Mateja Brkanac koja će biti  zaposlena u Gradskom društvu Crvenog križa Velike Gorice na poslovima pomoćne radnice u kući.

U ovoj prigodi javnog predstavljanja programa „Zaželi!“ potpisan je ugovor za izravnu dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, kroz projekt „PROVEDBA PROGRAMA JAVNIH RADOVA ZA AKTIVACIJU ŽENA U LOKALNOJ ZAJEDNICI“ Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013., a potpisale su ga dr.sc. Nada Šikić ministrica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, gospođa Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i  gospođa Mirjana Zećirević, pomoćnica ravnateljice HZZ-a. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 60.6 milijuna kuna.

Tijekom programa provest će se i istraživanje na terenu kako bi se analizirale daljnje potrebe zapošljavanja žena, ali i vrste usluga prema domaćinstvima za nove projekte u budućnosti.

ministrica dr.sc Nada Šikić

Ankica Paun Jarallah, ravnateljica HZZ

Mirjana Zećirević, pomoćnica ravnateljice HZZ

Mateja Brkanac, korisnica programa "Zaželi"

Vesna Bušljeta, korisnica programa "Zaželi"