FEAD: „Pomoć se pruža, a ne zamišlja!“

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je u suradnji sa Ministarstvom socijalne politike i mladih 21. srpnja objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“ vrijedan 34.467.000,00 HRK. Cilj Poziva je ublažavanje najgorih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama i to hrane i/ili osnovne materijalne pomoći. Ciljne skupine Poziva su samci i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva i definirani su kao najpotrebitiji prema kriterijima partnerske organizacije za  primanje hrane i/ili osnovne materijalne pomoći.

Tim povodom je održana informativna radionica za prijavitelje na kojoj je prisustvovala pomoćnica ministrice Katarina Ivanković – Knežević.

Pomoćnica je u obraćanju sudionicima, uz objašnjenje cilja i ciljnih skupina Poziva, pojasnila  da je ovaj Poziv trebao biti objavljen prošle godine, u mandatu prethodnika ministrice dr. sc. Nade Šikić, no nije unatoč tomu što su sredstva bila dostupna. Istaknula je da se takav scenarij neće ponoviti i da se provedba Poziva financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u sklopu kojeg je osigurano 43.000.000,00 EUR. Pred kraj izlaganja pomoćnica je pozvala  sudionike da se prijave na Poziv u što većem broju i da mogu biti sigurni da će hrana i druga materijalna pomoć čija nabavka se financira ovim Pozivom stići u ruke najpotrebitijima jer je moto FEAD – a: „Pomoć se pruža, a ne zamišlja!“. 

Poziv „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“ je otvoren do 23. kolovoza 2016. godine.