U SPLITU ODRŽANA INFORMATIVNA RADIONICA ''POTICANJE DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA''

U prostorijama Ekonomskog fakulteta u Splitu održana je informativna radionica za potencijalne prijavitelje na Poziv za dostavu projektnih prijedloga ''Poticanje društvenog poduzetništva''. Riječ je o otvorenom postupku dodjele bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna. Iz sredstava Europskog socijalnog fonda financirat će se do 85% ukupnih prihvatljivih izdataka, dok će preostalih minimalno 15% biti osigurano iz nacionalnih sredstava. Poziv se vodi kao otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga, a rok dostave projektnih prijedloga je od 1. srpnja 2016. do 2. rujna 2016. godine.

Ministrica rada i mirovinskoga sustava dr.sc. Nada Šikić rekla je kako će ovaj Poziv biti fokusiran na financiranje niza edukacijskih aktivnosti te kako će biti namijenjen osobama koje pripadaju ranjivim skupinama u društvu i za koje je vrlo važno da se uključe na tržište rada.  Također, ministrica Šikić je napomenula kako je najbolji način za postizanje navedenog da im se pruži prilika da putem kvalitetnog obrazovanja i osposobljavanja stječu prva ili nova iskustva vezana za društveno poduzetništvo. Glavni cilj ovog Poziva je promicanje društvenog poduzetništva u cilju poticanja i osiguranja kapaciteta postojećih i budućih društvenih poduzetnika, a u sklopu kojeg će se financijski podupirati niz edukacijskih i informativnih aktivnosti kojima će se unaprijediti status društvenog poduzetništva u području vidljivosti i prepoznatljivosti. Uz financijsku podršku poslovanju postojećim društvenim poduzećima, podrazumijevat će i podupiranje svih oblika poslovnih aktivnosti organizacija zainteresiranih za otvaranje društvenog poduzeća ili pokretanje društveno-poduzetničke djelatnosti.

Predstavljanje osnovnih informacija i uvjeta Poziva, procedura za podnošenje projektnih prijedloga i postupka dodjele bespovratnih sredstava bile su glavne teme ove  informativne radionice, na kojoj su sudjelovali predstavnici organizacija civilnog društva, tijela jedinice lokalne i regionalne samouprave i građani zainteresirani za informiranje o društvenom poduzetništvu. Tijekom svog radnog posjeta ministrica se sastala sa zamjenicima župana Splitsko-dalmatinske županije te sudjelovala na Okruglom stolu pod nazivom „Poticanje zapošljavanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji“. Tijekom okruglog stola raspravljalo se o provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u Županiji kao i o mogućnostima koje se pružaju u okviru Europskog socijalnog fonda,  Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.

Ministrica je naglasila  kako je ovo događanje jedinstvena prilika za razmjenu mišljenja o mogućnostima financiranja projekata u područjima zapošljavanja, socijalnog uključivanja, obrazovanja, cjeloživotnog učenja i dobrog upravljanja.