Ministar Pavić: Naša je uloga da budemo proaktivna članica EU kluba

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao je danas na konferenciji „Ususret petoj godini članstva Hrvatske u Europskoj uniji“, koja se održala u hotelu Westin. Riječ je o konferenciji čiji cilj jest predstaviti aspekte hrvatskog članstva u Europskoj uniji analizom gospodarskih pokazatelja, dostupnih i iskorištenih financijskih alokacija, ali i koristi koju gospodarstvo, kao integralni dio jedinstvenog europskog tržišta, ima od članstva.

5godinaEU_3

Govor ministra rada i mirovinskoga sustava prenosimo u cijelosti:

„Osobito mi je zadovoljstvo pozdraviti vas u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića.

Čast mi je sudjelovati na ovoj važnoj konferenciji koja je dobra prigoda da zajednički, gospodarstvo i politika u pomalo svečarskom tonu, sagledamo četiri godine članstva naše zemlje u Europskoj uniji.

Prigoda je ovo da jasno naglasimo kako je ulazak u članstvo Europske unije veliko i važno naše vanjsko političko postignuće.

Hrvatska je nakon borbe za priznanje, obrambenog rata i obnove zemlje, nastavila izgrađivati svoje mjesto na globalnoj karti svijeta. Ulaskom u NATO 1. travnja 2009. dokazali smo svoju spremnost sudjelovanja u kolektivnoj obrani te spremnost na doprinos miru i sigurnosti.

Četiri godine nakon toga, 1. srpnja 2013. postali smo ravnopravna članica Europske unije, želeći i na taj način dati svoj doprinos da europski kontinent bude i dalje velik i važan.

Hrvatska će najbolje graditi i razvijati Europsku uniju, gradeći i razvijajući sebe.

5godinaEU_2

Za izgradnju još bolje i uređenije Hrvatske naši prijatelji u Europskoj uniji na raspolaganje su nam stavili 10 i pol milijardi eura Europskih strukturnih i investicijskih fondova koje možemo uložiti u projekte koji će pospješiti naše kohezijske politike, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ta su nam sredstva dobra podloga za ostvarivanje najznačajnijih ciljeva ovog trenutka, a to je stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, poboljšanje infrastrukture, te osiguravanje ravnomjernog razvoja cijele Države.

Naš je strateški cilj razvoj malog i srednjeg poduzetništva, izgradnja izvozno orijentiranog gospodarstva te industrijalizacija.

Podaci za Hrvatsku kažu da samo 15% poduzeća u Hrvatskoj izvozi, ali zato taj mali broj izvoznika zapošljavaju 52% ukupno zaposlenih i ostvaruju 66%  ukupnih prihoda i daleko najviše ulaže u razvoj.

Najvažniji trgovinski partneri Hrvatske i u prošloj godini bile su zemlje članice Europske unije. Ohrabruje podatak da se izvoz iz godine u godinu povećava.

Tržište rada se oporavlja, broj nezaposlenih je pao ispod 170 tisuća, što je najniži broj od 1990. Ubrzali smo proces korištenja Europskog socijalnog fonda, svjesni smo problema iseljavanja mladih, ali i EU fondove ćemo iskoristiti kako bismo zadržali mlade. Ovaj tjedan predstavili smo veliki projekt „Zaželi“ kojim ćemo zaposliti 3000 žena i obuhvatiti 12 000 korisnika.

5godinaEU_5

Povećanje zaposlenosti na 68 posto, ambiciozan je vladin cilj koji će se ostvariti jer su za njegovo ostvarenje zacrtane jasne i precizne mjere. U okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali osigurali smo 1,85 milijardi eura, gdje je posebna važnost dana zapošljavanju mladih ljudi.

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Europskoj uniji u posljednjih nekolikog godina upravo je naš Pelješki most. To je strateški projekt za čiju smo realizaciju osigurali 357 milijuna eura bespovratnih sredstava.

To su temelji za bolji gospodarski rast i razvoj i Hrvatske i Europske unije i svijeta. To je poruka i našim gospodarstvenicima kojima ćemo pomoći u uklanjanju barijera koje ih muče u svakodnevnom poslovanju. Hrvatska će se politika uvijek zalagati za dijalog i razumijevanje, ne ispuštajući iz vida nacionalne interese.

Hrvatska kao punopravna članica EU, te odgovorna zemlja demokratskih vrijednosti s međunarodnim ugledom građenim godinama, može dati značajan doprinos napretku europske obitelji. Europska unija je prije svega sustav vrijednosti, upravo te vrijednosti su nama bitne. Primijetio sam da mladi nisu dovoljno informirani kada je riječ o EU, to moramo ispraviti, moramo jače promovirati projekte koji su na korist mladima. Naša je uloga da budemo proaktivna članica EU kluba i da dalje razvijamo taj klub te damo doprinos razvijanju vrijednosti koje nam EU donosi.

Hvala vam na pažnji!“