Radni posjet ministra dr.sc.Tomislava Ćorića Dubrovačko-neretvanskoj županiji

DUBROVNIK - U prostorijama Dubrovačko-neretvanske županije ministar dr.sc.Tomislav Ćorić održao je radni sastanak sa zamjenikom župana Davorkom Obuljenom i gradonačelnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Na radnom sastanku razgovaralo se o trenutnom broju nezaposlenih osoba te o novim mjerama zapošljavanja koje će biti usmjerene na mlade i dugotrajno nezaposlene osobe.

Tom prigodom ministar dr.sc.Tomislav Ćorić izjavio je: "Prema nedavno objavljenim podacima mi sada imamo 227 tisuća nezaposlenih, a taj će broj sljedećih dana rasti jer izlazimo iz sezone. U tom kontekstu i razgovori su se ovdje temeljili na tome da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji povećamo zaposlenost. Mi tu uz postojeće mjere namjeravamo uvesti još neke mjere, koje će se prvenstveno odnositi na mlade i dugotrajno nezaposlene."

Nadalje je naglasio kako će mu ovaj radni sastanak u Dubrovniku te predstojeći u ostalim županijama Republike Hrvatske pomoći u definiranju stvarne potrebe prilikom određivanja uvoznih kvota za radnu snagu za 2017. godinu, istaknuvši Dubrovačko-neretvansku županiju kao pozitivan primjer u Hrvatskoj.

"Dubrovačko-neretvanska županija je pozitivan primjer u Hrvatskoj sa svojih 11,6 posto nezaposlenih, ali problem je u činjenici što pojedini dijelovi županije izvan grada Dubrovnika nisu u toj zaposlenosti zastupljeni na zadovoljavajući način. Razmatrali smo mogućnosti povećanja zapošljivosti u ostatku županije, a inicijativa je išla u smjeru značajnije apsorpcije sredstava iz Europskog socijalnog fonda"

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić je istaknuo kako je u Dubrovniku zaposleno tri tisuće ljudi izvan županije, te naveo načine kako se može izaći u susret nezaposlenim osobama iz ostatka županije da što lakše dođu u Dubrovnik.

"Govorim prvenstveno o Metkoviću i Pločama. Mora im se olakšati dolazak, stanovanje, socijalne mjere. Vlada mora na to dati pristanak, a Grad Dubrovnik je voljan u tome i financijski sudjelovati", rekao je Vlahušić.

Zamjenik župana Davorko Obuljen poručio je kako je na sastanku otvoren niz tema, od zapošljavanja mladih u najjužnijoj županiji, do apliciranja na razne fondove u EU.