PODJELA MANDARINA U SKLOPU PROMOCIJE FONDA EUROPSKE POMOĆI ZA NAJPOTREBITIJE

OPUZEN - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava započelo je s predstavljanjem Fonda europske pomoći za najpotrebitije u Opuzenu, gdje je prvi od dva kamiona s 20 tona mandarina krenuo na put prema 31 ustanovi (pučke kuhinje, prenoćišta i prihvatilišta za beskućnike, Gradska društva Crvenog križa) u 14 županija Republike Hrvatske.

Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava istaknula je kako je ova akcija organizirana kao vid promocije Fonda  europske pomoći za najpotrebitije. Slogan FEAD-a, „Pomoć se pruža, a ne zamišlja“, na ovaj je način i ostvaren, jer smo odlučili sredstva za promociju iskoristiti za konkretnu pomoć najpotrebitijima, rekla je državna tajnica Ivanković Knežević i nastavila: „Želimo potaknuti dobru praksu, koja će se nastaviti i u budućnosti“.

2

Nebojša Jerković, član braniteljske zadruge Modro zelena, rekao je kako branitelji podržavaju ovu akciju i zato su joj se pridružili konkretnim prilogom od 10 tona mandarina. Mijo Vukušić, u ime Zajednice braniteljskih zadruga, naglasio je da su mandarine proizvod hrvatskih branitelja, a Modro zelena zadruga uključila se kako bi cijela akcija bila uspješno provedena.

3

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao Upravljačko tijelo nadležno je za provedbu Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć 2014.-2020., financiranog sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije za razdoblje 2014. - 2020. godine (FEAD).

Cilj FEAD-a je promicanje socijalne kohezije i socijalne uključenosti pridonoseći smanjenju siromaštva, posebice teških oblika siromaštva poput dječjeg siromaštva, beskućništva i nedostatka hrane.

U okviru promocije FEAD-a Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava podijelit će ukupno 40 tona neretvanskih mandarina, izvornog hrvatskog proizvoda kojemu je Europska unija dodijelila zaštićenu oznaku izvornosti.

4