Sastanak s predstavnicima Hrvatske stranke umirovljenika o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan je konzultativni sastanak ministra prof. dr. sc. Miranda Mrsića, dr. med., i suradnika s izaslanstvom Hrvatske stranke umirovljenika predvođenim predsjednikom Silvanom Hreljom.

Budući da još uvijek nisu formalno definirane temeljne smjernice izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju te da tek počinje faza prikupljanja mišljenja zainteresiranih strana, predstavnici HSU-a i ministarstva o toj su temi razmijenili stavove. Obje su strane predstavile svoje poglede na potrebne i moguće izmjene ZOMO-a te dogovorili nastavak razgovora kako se budu intenzivirali radovi na izradi prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Na sastanku je zaključeno kako u proces izrade prijedloga izmjena ZOMO-a trebaju biti uključeni svi zainteresirani, posebno socijalni partneri. Kao što je ministar Mrsić više puta istaknuo, Vlada neće dopustiti da stabilnost mirovinskog sustava, prije svega isplata mirovina, bude dovedena u pitanje. Za razliku od prijašnjih vremena, ovoj Vladi je standard umirovljenika zadnja crta obrane i neće graditi stabilnost države na umirovljenicima, , istaknuo je ministar rada i mirovinskoga sustava, dodajući da će izmjene ZOMO-a ići za tim da se sustav mirovinskog osiguranja učini još stabilnijim, učinkovitijim i jeftinijim za osiguranike te jednostavnijim i praktičnijim za umirovljenike.