MINISTRICA ŠIKIĆ POSJETILA OSJEČKO-BARANJSKU ŽUPANIJU

Ministrica rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Nada Škić sa suradnicima danas je posjetila Osječko-baranjsku županiju gdje se susrela sa zamajenikom župana Draganom Vulinom i zamjenikom župana dr. Željkom Kraljičkom. Ministrica je izrazivši zadovoljstvo boravkom u Osijeku  naglasila kako je u Osječko-baranjskoj županiji u prvih 6 mjeseci 2016. godine iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ukupno zaposleno 11.683 osobe što je zamjetan porast u odnosu na prethodne godine te kako su mjerama aktivne politike zapošljavanja u navedenom razdoblju ukupno je obuhvaćen 3.791 korisnik.

Na pitanje obrazovanja  za deficitarna zanimanja na području Osječko-baranjske županije, ministrica je istaknula kako će tijekom 2016. godine bit uključene 643 osobe i to 220 osoba za zanimanja u graditeljstvu, 213 za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, 90 za zanimanja u metalskoj industriji, 70 osoba za zanimanja u prometu,  te 50 za deficitarna zanimanja u drugim djelatnostima. “Poteškoće  koje poslodavci imaju u pronalaženju radnika pojedinih profila odnosno kvalifikacija riješili smo dodatnom pomoći koju poslodavcima pružamo kroz novi projekt „Savjetnik za ključnog poslodavca“. Tako poslodavac ima jednog savjetnika kao kontakt osobu na razini Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a tijekom svibnja i lipnja 2016. savjetnici za ključne poslodavce posjetili su ukupno 60 ključnih poslodavaca na području Osječko-baranjske županije te je otvoreno 254 novih radnih mjesta i do kraja lipnja na istima zaposleno 168 radnika.” – dodala je ministrica.

Tijekom svog radnog posjeta Osječko-baranjskoj županiji ministrica je sudjelovala na Informativnoj radionici za potencijalne prijavitelje na Poziv za dostavu projektnih prijedloga ”Poticanje društvenog poduzetništva” održanoj na Građevinskom fakultetu u Osijeku.  Iz Europskog socijalnog fonda u ovom natječaju ukupan iznos raspoloživih sredstava je 8 milijuna kuna. Ova operacija predstavlja prvi korak u stvaranju sustavne podrške razvoju društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj te će uključivati financiranje niza informativnih i edukacijskih aktivnosti kojima će se unaprijediti status društvenog poduzetništva u području vidljivosti i prepoznatljivosti. Roko dostave projektnih prijedloga na ovaj natječaj je od 1. srpnja 2016. do 2. rujna 2016. godine.

Također, u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Osječko-baranjske županije organiziran je Okrugli stol “Poticanje zapošljavanja u Osječko-baranjskoj županiji” u okviru kojeg se raspravljalo o provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u Županiji kao i o mogućnostima koje se pružaju u okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Tijekom Okruglog stola ministrica je dodala kako se gotovo sve mjere aktivne politike financiraju iz Europskog socijalnog fonda, te kako on predstavlja velikog saveznika koji nam omogućava  obuhvatiti puno veći krug osoba nego što je to do sada bilo moguće. Kroz Europski socijalni fond kao jedan u nizu od  projekata provodi se program javnih radova za aktivacije žena u lokalnoj zajednici „Zaželi“ ukupne vrijednosti 60.687.137,88 HRK  u koji je u Osječko-baranjskoj županiji uključeno 317 korisnica, za što je izdvojeno 7.065.298,80 kuna. Na kraju ministrica je u Osijeku zaključila kako će Ministarstvo i Hrvatski zavod za zapošljavanje u budućnosti biti još odlučniji u promoviranju svojih usluga te njihovom prilagođavanju potrebama i zahtjevima korisnika posebno onih mladih jer upravo zbog njih smo ovdje.