MINISTRICA U RADNOM POSJETU GRADU KNINU I ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI

Ministrica rada i mirovinskog sustava dr. sc. Nada Šikić boravila je u radnom posjetu gradu Knin i Šibensko-kninskoj županiji, gdje se susrela sa saborskom zastupnicom, Josipom Rimac, zamjenikom gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika grada Knina, Nikolom Blaževićem, zamjenikom gradonačelnika Željkom Džepinom, zamjenikom župana Šibensko-kninske županije Tomislavom Vrdoljakom i predsjednikom Gradskog vijeća Marinkom Tokmakčijom. Sastanku je nazočio i Ante Babić, zamjenik ministrice Ministarstva socijalne politike i mladih.

„Neophodno je istaknuti kako je bitno pratiti promjene i potrebe na tržištu rada, te reagirati na njih kako bi se mogli nositi s povećanim zahtjevima sve konkurentnijeg okruženja. Uz smanjenje stope nezaposlenosti, potrebno je zadržati zaposlenu osobu u radnom odnosu, podizanjem kvalitete stručnog obrazovanja i usavršavanja, te usvajanje znanja i vještina kroz unapređenje ključnih kompetencija kao i razvoj pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju.“,  istaknula je ministrica.

Nakon radnog sastanka ministrica je zajednički sa predstavnicima grada i županije sudjelovala na Javnom savjetovanju o nacrtu sažetka Poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebitije Operativnog programa za hranu i materijalnu pomoć 2014.-2020. koji zajednički organiziraju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

U ime Ministarstva socijalne politike i mladih prisutne je pozdravio Ante Babić, zamjenik ministrice.

U pratnji saborske zastupnice, Josipe Rimac, gradonačelnika Nikole Blaževića sa suradnicima, zamjenika župana Šibensko-kninske županije Tomislava Vrdoljaka i predsjednika Gradskog vijeća Marinka Tokmakčije, ministrica je sa suradnicima posjetila Udruga osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ Knin.

Prilikom posjeta predstavnici udruge predstavili su ministrici projekt pod nazivom „Zajedno u život – Pružanje usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom“ koji se u vrijednosti od 451.324,30 kuna, provodi okviru Europskog socijalnog fonda.

Projektom se osiguravaju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati čak i obične svakodnevne zadatke. Projektom je predviđeno i zapošljavanje 8 nezaposlenih osoba koje također spadaju u ugroženu kategoriju, a koje će raditi kao osobni asistenti te tako, osim pomoći samim korisnicima usluge, doprinijeti i vlastitim kućnim budžetima.

Pohvalivši predstavljeno, ministrica je naglasila kako je naša obveza doprinijeti osvještavanju dionika, ali i šire javnosti o važnosti socijalizacije osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, planiranjem mjera intervencije te njihovim uključivanjem u svijet rada.

„Projekti koji su usmjereni na pružanje socijalnih usluga nisu samo korisni kao radna aktivacija nezaposlenim osobama već približavaju socijalne usluge osobama kojima su prijeko potrebne, a nisu dostupne“, zaključila je ministrica.

Na kraju svima je još jednom čestitala na uspješnoj projektnoj prijavi i dodijeljenim bespovratnim sredstvima, te zaželjela uspješnu provedbu svih aktivnosti koje ste predvidjeli u projektu.

Nakon obilaska projekta, ministrica je posjetila crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta i Kninsku tvrđavu.