DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO KAO DODANA VRIJEDNOST GOSPODARSTVU REPUBLIKE HRVATSKE

Pomoćnici Mario Bebić i Katarina Ivanković  Knežević su posjetili Zadarsku županiju i Grad Zadar. Povod za odlazak u Srednju Dalmaciju bila je Informativna radionica Poziva za dostavu projektnih prijedloga ”Poticanje društvenog poduzetništva“. Natječaj vrijedan 8 mil. kn je uvertira u nastavak projektnog portfelja koji će se raspisati iz područja društvenog poduzetništva za što zainteresiranim prijaviteljima na raspolaganju stoji 26 mil. kn.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava osobit značaj pridaje društvenom poduzetništvu te se zalaže za primjenu tog poslovnog modela u odnosu na klasični model jer društveno poduzetništvo osim klasičnog gospodarskog elementa u sebi ima i tu dodanu vrijednost koja podrazumijeva da se 75% profita, odnosno višak vrijednosti, reinvestira za ono zašto je osnovano.

  ZADAR_slika_1  

Pomoćnici su po završetku radionice sudjelovali na Okruglom stolu gdje se raspravljalo na temu „Poticanja zapošljavanja u Zadarskoj županiji“.

Okrugli stol je bio prigoda za predstavljanje pozitivnih statistika po pitanju registrirane zaposlenosti, a prema statistikama dobivenim od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u lipnju 2016. godine na području grada Zadra zabilježeno 2.395  nezaposlenih  što je 14,5 % manje nego u lipnju 2015. te 30,2 % manje nego u lipnju 2014. godine, a u istom razdoblju na području Zadarske županije je evidentirano 5.453 nezaposlenih osoba što je 15,4 % manje nego u lipnju 2015. te 29,3 % manje nego u lipnju 2014. godine. Pomoćnici su predstavili statistike, ali i ukazali do poslodavci sa područja Zadarske županije imaju poteškoća u pronalaženju radne snage u obrtničkim zanimanjima: tokar, bravar, medicinska sestra te kuhar, a na razini visokog obrazovanja riječ je o stručnjacima za medicinu i nastavnicima prirodoslovno – matematičkih predmeta.

Također, tijekom Okruglog stola predstavljene su mogućnosti u okviru Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., natječaji u tijeku ali i natječaji koji će biti objavljeni u narednom razdoblju. U nizu od 30 otvorenih poziva koji se planiraju objaviti do kraja godine istaknuti su pozivi „Jačanje poslovanja za društveno poduzetništvo - faza 1“, u vrijednosti od 26 mil. kuna i „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva” u vrijednosti od 31,5 mil. kuna. Također, kao prvi u nizu ovakve vrste natječaja predstavljen je Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“ ukupne vrijednosti 10 mil. kuna.

ZADAR_slika_2