NOVE MJERE: SMANJITI NEZAPOSLENOST I ZAŠTITITI CIJENU RADA U HRVATSKOJ

Jutarnji list je početkom tjedna objavio članak pod naslovom „Režu kvote za strane radnike, a nezaposlene će prekvalificirati“ koji se odnosi na odobravanje godišnjih radnih dozvola za zapošljavanje stranaca. „Želimo zaštititi cijenu rada u Hrvatskoj i zaposliti i zaposliti osobe koje traže posao i žele raditi, ali im nedostaju specifična znanja.“- izjavila je u članku ministrica Šikić.

U nastavku prenosimo članak u cijelosti:

Nezaposlene će prekvalificirati za točno određene poslodavce i tako zaštiti domaće radnike i cijenu rada

Godišnji broj radnih dozvola za zapošljavanje stranaca 2017. dodatno će se smanjiti, a potrebe domaćih poslodavaca za radnom snagom namirivat će se ciljanom prekvalifikacijom osoba prijavljenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, najavljuje ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

Spas za tisuće

- Na taj način želimo zaštiti cijenu rada u Hrvatskoj i zaposliti osobe koje traže posao i žele raditi, ali im nedostaju specifična znanja. Podsjećam da je Sabor ovu Vladu potvrdio tek 22. siječnja, a da prethodnici nisu u dijalogu s privrednicima i sindikatima na vrijeme donijeli odgovarajuće rješenje za ovu godinu. Mi smo tako bili prisiljeni u relativno kratkom roku donijeti odluku o kvotama, no za sljedeću ćemo godinu odluku donositi sustavno i planski. Na vrijeme ćemo tražiti da nam poslodavci izraze svoje potrebe za radnom snagom koju ne mogu naći na hrvatskom tržištu kako bismo unaprijed mogli prekvalificirati odgovarajuće nezaposlene osobe sa Zavoda. Razmišljamo i o nekom novom uravnoteženijem modelu za angažiranje stranih radnika koji bi odgovarao našem gospodarstvu, ali i štitio interese domaćih radnika – kaže ministrica Šikić. Za ovu godinu hrvatska je Vlada odobrila ukupno 3 115 radnih dozvola za strane državljane, od čega se 800 odobrenja odnosi na produljenje već postojećih dozvola, 2 300 na nove dozvole (deset puta više nego lani) i 15 na dozvole za sezonce. Odluka Vlade o kvotama za strance donosi se do kraja listopada tekuće godine za sljedeću godinu, no bivša Vlada takvu odluku za 2016. nije donijela. Stoga ju je donijela sadašnja Vlada krajem veljače, i to, kaže ministrica, temeljem dosadašnje prakse i potreba poslodavaca.

Manjak vremena

- Nismo odobrili prevelik broj dozvola, no nismo imali vremena za utvrđivanje svih okolnosti jer smo morali djelovati u kratkom vremenu kako ne bi nastao zastoj u proizvodnji – objašnjava ministrica.

- Poslodavci svake godine traže bitno više dozvola no što se odobravaju – za ovu su godinu tražili više od 5000 dozvola, a odobreno ih je samo 3 115.

Stalni pad

- Moram istaknuti da je jedan od glavnih zagovornika ovog većeg broja kvota, u ulozi savjetnika HGK, bio i bivši ministar Davorko Vidović, koji je u travnju ove godine izabran u predsjedništvo SDP-a u kojem sjedi i Mirando Mrsić, pa nije primjereno da kritike ovogodišnjih kvota stižu iz te stranke – kaže ministrica. Broj odobrenih dozvola u stalnom je padu od početka krize: tijekom 2008. odobreno je više od 10 000 dozvola, od čega 7 700 za nove radnike. S ozbiljnim rezanjem kvota, zbog velike nezaposlenosti u RH, počela je bivša Vlada, tj. ministar Mrsić.

Čnanak je napisala Kristina Turčin, novinarka Jutarnjeg lista