"Vukovar-mjesto posebnog pijeteta" obilježavanje 25. obljetnice bitke za Vukovar

Povodom obilježavanja 25. obljetnice bitke za Vukovar pod nazivom "Vukovar mjesto posebnog pijeteta“, dr.sc.Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava u dvorištu Opće bolnice u Vukovaru molitvom i paljenjem svijeće odao je počast poginulima, ubijenima i nestalima tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Tromjesečni otpor branitelja Vukovara agresorskoj JNA i srpskim paravojnim jedinicama prestao je 18. studenog 1991. godine.

Bitka za Vukovar je, prema mišljenju vojnih stručnjaka, najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada koja je završena porazom branitelja, uz velike gubitke napadača, te velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U bitki je poginulo između 2900 i 3600 ljudi, branitelja i civila.

Spomen obilježje predvodili su mladi iz Vukovara, mnogobrojni Vukovarci, djelatnici bolnice, vukovarski branitelji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te članovi Vlade s predsjednikom Andrejom Plenkovićem.