Poslovna klima u Hrvatskoj - prilika ili izazov?

Zagreb, 16. ožujka 2016. –  Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava imalo je svog  predstavnika na konferenciji „Poslovna klima u Hrvatskoj – prilika ili izazov“ koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora u Vijećnici HGK na kojoj je bio nazočan predsjednik hrvatske Vlade Tihomir Orešković.

Gospodin Želimir Kramarić, potpredsjednik HGK za međunarodne i EU poslove održao je uvodnu prezentaciju pod naslovom "Problemi poduzetnika u svakodnevnom poslovanju i prijedlozi za poboljšavanje poslovne klime." U sklopu prezentaciju predstavljeni su rezultati upitnika o preprekama u poslovanju koji su ispunili poduzetnici. U segmentu tržišta rada poduzetnici su kao neke od najvećih prepreka u poslovanju iznijeli problematiku kvota za zapošljavanje osoba s invaliditetom i neprilagođenost obrazovnog sustava tržištu rada. Kao rješenje ovog problema HGK je predložilo dualno obrazovanje, odnosno povezivanje obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva i novi model kvota za inozemne radnike prema Slovenskom modelu.

Priopćenje HGK prenosimo u cijelosti.

 Zagreb, 16. ožujka 2016.

 Orešković poduzetnicima: Nameti će biti manji za 330 milijuna kuna

„Do kraja ove godine dodatno će se smanjiti parafiskalni nameti tvrtkama u visini 0,1 posto BDP-a ili za oko 330 milijuna kuna te će se uvesti zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra“, naglasio je predsjednik hrvatske Vlade Tihomir Orešković na konferenciji „Poslovna klima u Hrvatskoj – prilika ili izazov“, koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora danas u Vijećnici HGK.

Uvođenje zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra ključna je reforma, ističe predsjednik Vlade, jer će ubrzati brojne druge odluke od strane države, osobito izdavanje građevinskih dozvola. Planirano pojednostavljenje zakonodavnog okvira te reforma javne uprave. „Vjerujem da će reforme koje Vlada planira olakšati poslovanje“, kazao je premijer Orešković dodajući da kada je u pitanju gospodarski rast posebno je važno malo i srednje poduzetništvo te da će Vlada osnovati fond u kojem će malim i srednjim poduzetnicima biti dostupno oko 500 milijuna eura.

„Hrvatska ima potencijala, ima vrijedne ljude, ali treba prekinuti dugogodišnju krizu upravljanja i jednosmjerne komunikacije. Najveći su uteg za poduzetnike stalne izmjene zakona, administrativne barijere i prevladavajuća antipoduzetnička klima“, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović te istaknuo da Komora podržava Vladu u provođenju reformi, no da će biti i njezin korektiv ukoliko bude potrebe. „Sa svojih 20 županijskih komora, s preko 50 gospodarskih udruženja i zajednica, s postojećim i mogućim novim javnim ovlastima i prenošenjem dodatnih poslova državne uprave Komoru možemo u kratkom roku pomoći uspostavljanju znatno bolje poslovne i investicijske klime u Republici Hrvatskoj.“, kaže Burilović dodajući da Komora može preuzeti i ovlast registracije poduzeća čime će se ubrzati registracija i rasteretiti trgovački sudovi. Burilović je istaknuo i projekate Komore koji su u pripremni, kao što je digitalna komora, internacionalizacija gospodarstva, Centar za industrijski razvoj - CIRAZ, Start-up Hrvatska, itd.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je problem prenormiranosti, stoga će se određena rješenja testirati prije usvajanja u Saboru. „Potrebno je zakonsko pojednostavljivanje i liberalizacija do mjere koje to EU dozvoljava. Potrebno je umrežiti javnu administraciju i gospodarstvo“, ističe Horvat.

Njemački Veleposlanik u Hrvatskoj Thomas Eberhard Schultze naglasio je važnost jačanja poduzetničke klime, pojednostavljivanje ishođenja dozvola, osobito na lokalnoj razini te razvoj strukovnog obrazovanja. „Hrvatska je na pravom putu. Provođenjem reformi ovo će godina biti dobra za Hrvatsku jer će to dovesti do značajnijeg rasta, a tu možete računati i na podršku Njemačke“, kazao je Schultze.

Probleme poduzetnika u svakodnevnom poslovanju i prijedloge za poboljšanje poslovne klime istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne i EU poslove Želimir Kramarić. Prema komorskoj anketi primjedbe i prepreke malih i srednjih poduzetnika u poslovanju su u poreznim obvezama, pravnoj nesigurnosti, neporeznim davanjima, javnoj upravi, pravosudnim pitanjima, neusklađenosti obrazovanja i rada, javnim nabavama, naplati potraživanja, visini poreznih doprinosa na plaće, čestim promjenama poreznih propisa itd. „Broj potrebnih postupaka za dozvole najveća je prepreka u poslovanju“, istaknuo je Kramarić te naglasio niz usluga koje priprema Komora, a kojima se može znatno poboljšati poslovna klimu u Hrvatskoj.

U okviru konferencije održane su i dvije panel rasprave. Pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Sertić istaknuo je promjene u inspekcijskom nadzoru tvrtki te najavio da će inspektori ubuduće prvotno ukazivati na nepravilnosti, a ne odmah i kažnjavati. Constantine Azar, investitor u Hrvatsku i direktor tvrtke New Bakery smatra kako je osnovni problem neujednačeno zakonodavstvo, a da bi dolazak investitora olakšalo kada bi na jednom mjestu mogli registrati tvrtrku kao i dobiti informacije o lokacijama. Predsjednik Uprave Siemensa Mladen Fogec kazao je da se u Hrvatskoj rade razlike između domaćih i inozemnih tvrtki, što nije pravedno jer sve tvrtke koje plaćaju porez u Hrvatskoj su hrvatske tvrtke. „Tvrtke sa manjinskim, mješovitim i većinskim stranim vlasništvom ostvaruju 50 posto ukupnih prihoda, 55 posto izvoza te 45 posto investicija, a zapošljavaju 25 posto ljudi, a što govori o njihovoj efikasnosti“ kaže Fogec koji ključne prepreke poduzetništvu vidi u pravnoj nesigurnosti, promjenama poreznog sustava, parafiskalnim nametima, dugotrajnim sudskim postupcima itd. Nikola Dujmović, direktor tvrtke Span i predsjednik Udruženja za informacijske tehnologije HGK ističe potrebu jasne strategije i ciljeva industrijskog razvoja zemlje, ali i zaziva reformu školstva. „Treba stvarati ljude za digitalno društvo. Imamo paradoks konstantnog razvoja tehnologije koja nije praćena dovoljnim razvojem znanja o korištenju tih tehnologija“, kazao je Dujmović. Đuro Horvat, direktor Tehnixa u razvoju reciklaže vidi veliki gospodarski potencijal za Hrvatsku dok Ivana Kolar, direktorica Termi Tuhelj ističe da Hrvatska mora donijeti konačnu odluku želi li biti turistička zemlja te da cjelogodišnji turizam u tom slučaju postane prioritet. Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straža smatra kako se bez rješavanja pitanja obrazovanja i stvaranja efikasne javne uprave neće riješiti problemi u gospodarstvu. Načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić istaknuo je kako je Općina osnovala inovativni centar koji uspješno pomaže stranim investitorima koji ulažu te otvaraju proizvodnju u njihovoj gospodarskoj zoni. Također, Magić je sudionicima konferencije kazao da u njegovoj Općini nisu problem uobičajene administrativne barijere jer je u Jalžabetu građevinsku dozvolu moguće ishoditi u samo jednom danu.

Sudionici konferencije iznijeli su prijedlog da Vukovar postane bazen za regionalni razvoj IT industrije, ali su uputili i apel Vladi da je potrebno promijeniti Zakon o PDV-u, osobito za turističke agencije koje plaćaju puni iznos PDV, dok je za hotele i restorane smanjena stopa poreza.

Predsjednik Burilović zaključno je kazao da ukoliko se ostvare najave koje smo danas čuli do kraja godine imat ćemo puno bolju pravnu sigurnost nego što je to danas. „Nadam se da će do kraja godine doći do jedinstvene primjene prava u cijeloj državi, ubrzanja sudskih postupaka, poboljšanja provedbe presuda, identificiranja i prilagodbe proturječnih zakona i regulativa, jačanja učinkovitosti na području stečaja...“, zaključio je Burilović.

Služba za komunikacije