HRVATSKI BRANITELJI – INICIJATORI PROJEKTA „POTICANJE DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA“

Ministrica rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Nada Šikić je zajedno sa pomoćnicom Katarinom Ivanković – Knežević posjetila grad Veliku Goricu u svrhu održavanja informativne radionice za dostavu projektnih prijedloga na natječaj ”Poticanje društvenog poduzetništva“ za čiju provedbu je osigurano 8 mil. kn.

Na radionici, ministrica je istaknula da je cilj projekta promovirati društveno poduzetništvo, ali i potaknuti zapošljavanje socijalno najugroženijih skupina društva među kojima su i branitelji na čiju inicijativu je pokrenut projekt. Projekt će po provedbi jednako kao i Mjere politike aktivnog zapošljavanja doprinijeti rastu zaposlenosti, ali i pomoći prijaviteljima u izradi novog projektnog prijedloga za novi natječaj iz područja društvenog poduzetništva, koji će se objaviti u rujnu, a čija ukupna vrijednost je 26 mil. HRK.

Ministrica se u obraćanju osvrnula i na temu povezanosti obrazovnog sustava sa tržištem rada. Napomenula je kako ozbiljan deficit radnika postoji u obrtničkim zanimanjima zbog čega je ove godine unutar programa osposobljavanja za obrtnička zanimanja, koje provodi HZZ, educirano oko 7.500 osoba.

Taj podatak bio je ujedno poticaj domaćinu radionice, gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, da na početku svog govora potvrdi kako postoji deficit u obrtničkim zanimanjima i u njegovom gradu unatoč statistikama koje govore da grad Velika Gorica ima najnižu stopu nezaposlenosti (1.764 nezaposlene osobe što je 26,7% manje nego u lipnju 2015. te 46,9% manje nego u lipnju 2014. godine) te najvišu prosječnu bruto plaću u Republici Hrvatskoj od 6.800,00 HRK.

Pozivom na prijavu za natječaj gradonačelnik je zaključio svoj govor, a potom se sudionicima obratila pomoćnica ministrice Katarina Ivanković – Knežević. Pomoćnica je istaknula da je natječajna procedura bitno pojednostavljena te je naposljetku pozvala sudionike radionice da se prijave i podsjetila da ako imaju nekakvih nejasnoća po pitanju prijave na natječaj mogu slobodno obratiti putem kontakt podataka dostupnih na službenim stranicama Ministarstva.

Natječaj ”Poticanje društvenog poduzetništva“ je otvoren do 02. rujna 2016. godine, a u tijeku su i natječaji:

  • „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“ – otvoren do 23. kolovoza 2016. godine;
  • „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“ – otvoren do 19. rujna 2016. godine.