Ministrica rada dr. sc. Nada Šikić naglasila: „NATJEČAJNE PROCEDURE SU MAKSIMALNO POJEDNOSTAVLJENE, INTERES ZA PRIJAVOM PROJEKATA NA ESF – OVE NATJEČAJE JE VELIK“

U prigodi posjeta Primorsko – goranskoj županiji i Gradu Rijeci, ministrica rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Nada Šikić je prisustvovala informativnoj radionici za dostavu projektnih prijedloga na natječaj naziva ”Poticanje društvenog poduzetništva“. Odaziv javnosti na radionicu je bio najveći dosada, a ministrica je tim potaknuta u obraćanju sudionicima naglasila da su natječajne procedure maksimalno pojednostavljene te da je interes za prijavom projekata na ESF – ove natječaje uistinu velik jer su radionice i u drugim hrvatskim gradovima i županijama, gdje su održane, bile vrlo posjećene. Dodala je kako ovaj natječaj, vrijedan 8 mil. kn, može pomoći mnogima jer će se po njegovoj provedbi raspisati i drugi natječaji iz područja društvenog poduzetništva za što zainteresiranim prijaviteljima na raspolaganju stoji 26 mil. kn. Po završetku radionice ministrica rada i mirovinskog sustava dr. sc. Nada Šikić je sudjelovala i na okruglom stolu na kojem se raspravljalo na temu „Poticanje zapošljavanja u Primorsko-goranskoj županiji“.

Ministrica se u izlaganju osvrnula na rast broja zaposlenih u Republici Hrvatskoj za 90.132 osobe te na smanjenje broja nezaposlenih za 73.745 osoba što se dogodilo prvi put nakon 10 godina negativnih trendova koji su po pitanju zaposlenosti postojali. Sudionici su se po iznošenju tih statistika složili s ministricom da su tomu uvelike doprinijele mjere aktivnog zapošljavanja čijem provođenju je broj zaposlenih porastao i na području grada Rijeke i na području Primorsko – goranske županije. Na području Grada Rijeke je zabilježeno 5.704  nezaposlenih  što je 15,4 % manje nego u lipnju 2015. te 34,4 % manje nego u lipnju 2014. godine, a na području Primorsko - goranske županije je zabilježeno 11.146 nezaposlenih osoba što je 14,9 % manje nego u lipnju 2015. te 32,2 % manje nego u lipnju 2014. godine. Iznesene statistike, dobivene od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, doprinijele su kreaciji pozitivnih prognoza o budućem broju zaposlenih na području Republike Hrvatske temeljem čega je ministrica istaknula da se očekuje daljnji rast zaposlenosti koji bi do kraja ove turističke sezone trebao premašiti brojku od 100.000 zaposlenih. Pomoćnica ministrice Katarina Ivanković – Knežević je prisustvovala okruglom stolu te najavila da će Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske 27. srpnja 2016. godine organizirati informativnu radionicu na kojoj će biti pojašnjena svrha i uvjeti prijave na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“ čija ukupna vrijednost iznosi 27 mil. kn. Pozvala je zainteresirane da se prijave te je naglasila da će tijekom radionice biti omogućen prijenos uživo kako bi se omogućilo informiranje i aktivno sudjelovanje što većeg broja zainteresiranih prijavitelja izvan Zagreba za što nije potrebna prijava te da se program radionice može pronaći na stranicama Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Pomoćnica je napomenula i da je objavljen natječaj u okviru Fonda za europsku pomoć najugroženijima  „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“ čija ukupna vrijednost je 35 mil. kn. Poziv će biti otvoren do 23. kolovoza 2016. godine, a pomoćnica je istaknula i da će uskoro uslijediti informativne radionice o čemu će Ministarstvo informirati zainteresirane putem službenih stranica.

Na okruglom stolu su iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava uz ministricu dr. sc. Nadu Šikić  i pomoćnicu Katarinu Ivanković – Knežević prisustvovali: Mario Bebić, pomoćnik ministrice; Melita Čičak, glavna savjetnica u Kabinetu ministrice.