MINISTRICA U POSJETU GRADU SLUNJU POVODOM OBILJEŽAVANJE DANA STARIJIH OSOBA I DANA SRCA

SLUNJ - Ministrica rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Nada Šikić je zajedno sa suradnicima posjetila grad Slunj povodom obilježavanja Dana starijih osoba i Dana srca. Tom prigodom održan je i radni sastanak u slunjskoj gradskoj vijećnici, sa g. Jurom Katićem, gradonačelnikom grada Slunja, direktorima i ravnateljima tvrtki i gradskih ustanova te djelatnicima gradske uprave. Radnom sastanku je prisustvovao i g. Tomo Medved, ministar branitelja.

U uvodnom obraćanju g. Jure Katić, gradonačelnika Slunja je zahvalio ministrici na odazivu i interesu za boljitak sugrađana grada Slunja i općina u nadležnosti te naglasio da je ovo prvi posjet dužnosnika Vlade RH u protekle dvije godine gradu Slunju. 2992016h

U prigodnom obraćanju nazočnima ministrica je zahvalila gradonačelniku g. Katiću na pozivu te naglasila kako su Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u središtu pozornosti lokalne zajednice i njihov gospodarski razvoj, zapošljivost i položaj radnika na tržištu rada. Cilj obilježavanja današnjeg dana je naglasiti da zajedničkim radom svih institucija i udruga na području Grada Slunja i Karlovačke županije možemo doprinijeti boljem životu svih sugrađana pretenciozno starijih osoba na način da osiguramo zadovoljenje njihovih potreba i omogućimo im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kroz Europski socijalni fond je pokrenulo Projekt Program javnih radova za aktivacije žena u lokalnoj zajednici „Zaželi“ s ciljem pružanja potpore zapošljavanju i pristupu tržištu rada ženama koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada kao i prevencija prerane institucionalizacije osoba s invaliditetom i starijih osoba, njihova socijalizacija, a samim time i poboljšane kvalitete života. Kroz ovaj projekt u programe javnih radova uključeno je preko 2500 nezaposlenih žena u Republici Hrvatskoj a u Karlovačkoj županiji je u program „Zaželi“ do početka rujna 2016. godine uključena 131 korisnica za 835 korisnika koji žive u samačkim staračkim domaćinstvima, za što je izdvojeno 2.746.194,91 kn.

Na radnom sastanku se razgovaralo o mnogim temama, riječi je bilo o načinima vraćanja onih koji su otišli s ovoga područja, zapošljavanju, rasterećivanju poduzetnika i povećanju minimalne plaće, a kao poseban problem istaknut je podatak odnosa korisnika mirovine i osiguranika 1:0,57 koji je poražavajući te je zaključeno da zajedničkim doprinosom treba otkloniti rizike gospodarske i demografske opstojnosti grada Slunja i njegove okolice. Bilo je riječi i o mogućnosti svakodnevnog uredovnog radnog vremena Ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Slunju koja sada radi samo četvrtkom, o putnim troškovima za nezaposlene osobe koje se prekvalificiraju te za osobe koje su privremeno zaposlene na javnim radovima, povećanju kvote za javne radove i sl.

2992016g

Nakon radnog sastanka ministrica dr.sc. Nada Šikić sa suradnicima je posjetila gradski park i putnih troškova za nezaposlene osobe koje idu na prekvalifikaciju te za osobe koje su privremeno zaposlene na javnim radovima predstavnike Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Policijske postaje Slunj, Centra za socijalnu skrb Slunj, Doma zdravlja Slunj i Crvenog križa Slunj koji su predstavili svoje aktivnosti povodom obilježavanja Dana starijih osoba i Dana srca. Nakon obilaska gradskog parka ministrica je posjetila Dnevni boravak za starije osobe Crvenog križa Slunj gdje su ju korisnici počastili pjesmom i kolačima.

2992016c