Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe

Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe stupio je na snagu 1. siječnja 2021. Zakonom je uspostavljen sustav svojevrsne nacionalne potpore kao zamjenskog dohotka za starije osobe koje si u vrijeme radno sposobnog razdoblja, zbog objektivnih ili subjektivnih razloga, nisu osigurale prihod za starost, a kako bi im se osigurao određeni stupanj socijalne sigurnosti. Radi se o mjeri usmjerenoj na povećanje kvalitete života starijih osoba. Navedenim zakonom uređuje se ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, propisuju uvjeti i kriteriji za ostvarivanje tog prava, obuhvat osoba koje će moći ostvariti pravo, način ostvarivanja prava i nadležnost za provedbu postupka ostvarivanja prava.

Nacionalnu naknadu za starije osobe mogu ostvariti hrvatski državljani stariji od 65 godina, koji imaju dugotrajno prebivalište u Republici Hrvatskoj (najmanje 10 godina neprekidnog prebivanja na području Republike Hrvatske prije podnošenja zahtjeva). Za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu propisan je, osim spomenutih općih uvjeta i prihodovni cenzus, kao kriterij za ostvarivanje prava, tako da naknadu može ostvariti osoba koja živi sama i koja mjesečno ne ostvaruje više od 300,00 eura prihoda, odnosno osoba koja živi u zajedničkom kućanstvu s drugim osobama, u kojem mjesečni prihod po članu kućanstva ne iznosi više od 300,00 eura. Omogućeno je ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu i u slučajevima kada je pokrenut postupak za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenje ugovora o doživotnom uzdržavanju, odnosno dosmrtnom uzdržavanju.

Iznimno, nacionalnu naknadu može ostvariti i korisnik mirovine, u slučaju kada mu mirovina iznosi manje od propisanog cenzusa, ali u tom slučaju će isplata mirovine biti obustavljena. Druga iznimka odnosi se na korisnika zajamčene minimalne naknade, koji, uz ispunjenje uvjeta također može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu, ali u tom slučaju mu prestaje pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

Nacionalna naknada od 1. siječnja 2024. iznosi 150,00 eura mjesečno. Naknada podliježe usklađivanju jednom godišnje prema stopi porasta indeksa potrošačkih cijena prema podacima Državnog zavoda za statistiku, a odluku o tome  donosi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, javna ustanova koja je zadužena za isplatu nacionalne naknade. Iznimno, u 2024. godini nacionalna naknada se neće usklađivati.

Počevši od 1. siječnja 2024. isplata nacionalne naknade moguća je i na adresu korisnika putem pošte.

Tko može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe?
Nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin stariji od 65 godina, koji najmanje deset godina neprekidno prebiva na području Republike Hrvatske prije podnošenja zahtjeva, uz ispunjenje uvjeta imovinskog cenzusa, ako nije korisnik mirovine ili korisnik zajamčene minimalne naknade.
Koji su kriteriji za ostvarivanje prava?

Osoba starija od 65 godina s dugotrajnim prebivalištem u Hrvatskoj može ostvariti pravo ako udovoljava sljedećim kriterijima:

1. da nije korisnik mirovine prema propisima Republike Hrvatske ili prema propisima druge države i nije osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
2. da korisniku i/ili članovima kućanstva prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva, mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade (300 eura)
3. da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
4. da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
5. da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđivanje ništetnosti ili poništenja ugovora

Iznimno, korisnik prava na mirovinu iz obveznog mirovinskog osiguranja može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na zahtjev korisnika obustavi isplata mirovine, a korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pod uvjetom da se na zahtjev korisnika utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Kojoj ustanovi se podnosi zahtjev za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu?
O pravu na nacionalnu naknadu za starije osobe odlučuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u pravom i drugom stupnju. Zahtjev se podnosi područnoj ustrojstvenoj jedinici Zavoda, nadležnoj prema prebivalištu podnositelja zahtjeva.
Od kada pripada pravo na nacionalnu naknadu?

Pravo na nacionalnu naknadu pripada od dana podnošenja urednog zahtjeva, ako su ispunjeni uvjeti propisani za stjecanje prava.

Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade pripada od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Što se smatra kućanstvom?
Kućanstvom se, u smislu ovoga Zakona, smatra obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno žive i podmiruju troškove života, bez obzira na srodstvo.
Što se smatra prihodom?

Prihodom se, u smislu ovoga Zakona, smatraju sva novčana sredstva ostvarena po osnovi rada, mirovine, primitaka od imovine ili na neki drugi način ostvarena u tuzemstvu i u inozemstvu sukladno propisima o oporezivanju dohotka, a umanjeni za iznos uplaćenog poreza i prireza.
 
U prihod se ne uračunavaju: doplatak za pomoć i njegu i invalidnina prema propisima o socijalnoj skrbi, invalidnina prema propisima o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, invalidnina prema propisima o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata kao niti naknada zbog tjelesnog oštećenja i doplatak za pomoć i njegu prema propisima iz mirovinskog osiguranja te druge naknade koje ne podliježu plaćanju poreza na dohodak prema poreznim propisima.

Može li pravo na nacionalnu naknadu ostvariti korisnik mirovine?
Iznimno, korisnik prava na mirovinu iz obveznog mirovinskog osiguranja može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na zahtjev korisnika obustavi isplata mirovine. Pravo na nacionalnu naknadu u tom slučaju pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja.
Može li pravo na nacionalnu naknadu ostvariti korisnik zajamčene minimalne naknade?
Iznimno, korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na zahtjev korisnika utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Pravo na nacionalnu naknadu u tom slučaju pripada od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.
Koliko iznosi nacionalna naknada za starije osobe i hoće li se usklađivati?
Nacionalna naknada od 1. siječnja 2024. iznosi 150 eura mjesečno po korisniku. Naknada će se usklađivati jednom godišnje prema stopi porasta indeksa potrošačkih cijena, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, a odluku o usklađivanju donosi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Iznimno se u 2024. godini nacionalna naknada neće usklađivati.
Kako se isplaćuje nacionalna naknada?
Nacionalnu naknadu za starije osobe isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, na račun za plaćanje u banci ili putem pošte na adresu korisnika u Republici Hrvatskoj. Naknada se utvrđuje u mjesečnim svotama i isplaćuje se u Republici Hrvatskoj u tekućem mjesecu za protekli mjesec.
Je li moguće primati nacionalnu naknadu putem punomoćnika?
Korisnik prava na nacionalnu naknadu za starije osobe može ovlastiti opunomoćenika da u njegovo ime prima nacionalnu naknadu. Punomoć mora dostaviti isplatitelju naknade, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a vrijedi jednu godinu.
Je li moguće naslijediti nacionalnu naknadu za starije osobe?
Nacionalna naknada za starije osobe je osobno pravo korisnika određenog posebnim zakonom i ne može se prenositi na drugu osobu niti naslijediti. Naknada koja je isplaćena nakon smrti korisnika, pripada državnom proračunu Republike Hrvatske.