Na sjednici Vlade RH usvojen peti paket mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata vrijedan

Slika /slike/2023/PAKET - SLIKA2.png
Na 250. sjednici Vlade RH, održanoj u četvrtak, 14. rujna 2023. usvojene su odluke u sklopu 5. paketa mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata vrijednog 464 milijuna eura, a među kojima su i odluke iz nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike: 

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine: 

Iznos jednokratnog primanja ovisan je visini mirovinskih primanja i utvrđuje se u rasponu od 60 do 160 eura. Za isplatu jednokratnog novčanog primanja procijenjena su sredstva od oko 72 milijuna eura za otprilike 720 tisuća umirovljenika s mirovinom do 700 eura.

Potporom jednokratnim naknadama po prvi puta obuhvaćeni su i zaposleni korisnici mirovina.
 
IZNOS JEDNOKRATNE NAKNADE UKUPNO MIROVINSKO PRIMANJE
160 eura do 300 €
120 eura od 300,01 do 435 €
80 eura od 435,01 do 570 €
60 eura od 570,01 do 700 €
 
Isplata jednokratnog novčanog primanja će se izvršiti u dva navrata, u listopadu 2023. za korisnike obveznog mirovinskog osiguranja i najkasnije u prosincu 2023. za korisnike iz država s kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe EU.
 
Jednokratno novčano primanje nije oporezivo niti može biti predmet ovrhe te se neće  uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Do sada su za umirovljeničku populaciju isplaćena četiri paketa mjera ukupne vrijednosti 309 milijuna eura: COVID dodatak za više od 720 tisuća korisnika mirovina, za što je bilo isplaćeno 62,3 milijuna eura; energetski dodatak za 700 tisuća umirovljenika za što je isplaćeno 59,7 milijuna eura; protuinflacijski dodatak za 700 tisuća umirovljenika za što je isplaćeno 62,4 milijuna eura te Božićni paket za 700 tisuća umirovljenika za što je isplaćeno 62,5 milijuna eura.
 
 
Naknada za ugroženog kupca energenata 

Oko 75 tisuća osoba u statusu ugroženog kupca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Mjesečna naknada od 1. travnja 2023. iznosi 70 eura, vrijedna je 36 milijuna eura, a traje do 31. ožujka 2024.
 
Status ugroženog kupca energenata imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata.
 
Korisnici ZMN-a i dalje će imati pravo na naknadu troškova stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge.

 
Jednokratna novčana naknada 

Više od 173 tisuće osoba, od kojih 140 000 osoba s invaliditetom, imat će pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura radi ublažavanja rasta troškova života.
 
Vrijednost mjere Jednokratne novčane naknade iznosi 26 milijuna eura, a namijenjena je ugroženim kupcima energenata i primateljima doplatka za pomoć i njegu, korisnicima novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima koji se vode u evidenciji nezaposlenih i civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

 
Za pružatelje socijalnih usluga – naknada za ublažavanja porasta troškova energije 

Pružateljima socijalnih usluga mjesečno će se isplatiti 70 do 540 eura, ovisno o broju korisnika, i to 70 do 80 eura pružateljima usluge pomoći u kući te 140 do 540 eura pružateljima usluga smještaja, organiziranog stanovanja i boravka. Vrijednost mjere je 4 milijuna eura i traje do 31.ožujka 2024.
Mjera je namijenjena pružateljima usluga smještaja, organiziranog stanovanja i boravka, usluge pomoći u kući (aktivnost pripreme i dostave obroka), udomiteljskim obiteljima, korisnicima koji se prvi put javljaju na mjeru preko javnog poziva. Trenutno je više od 500 pružatelja usluga obuhvaćeno mjerom.
 

Jednokratna novčana naknada za nezaposlene osobe 

Za oko 73 tisuće nezaposlenih osoba bit će omogućena isplata jednokratne novčane naknade u iznosu od 100 eura.
 
Mjera je namijenjena osobama koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 1. rujna 2023. radi ublažavanja rasta troškova života. Vrijednost mjere je 7,3 milijuna eura.


Foto: Screenshot YouTube (Vlada Republike Hrvatske)

Pisane vijesti