Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održana sjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/Povjerenstvo OSI.jpg
Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, danas je u popodnevnim satima putem video veze održana sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom – savjetodavnog tijela koje Vladi Republike Hrvatske daje prijedloge, mišljenja i stručna obrazloženja iz područja položaja, zaštite i rehabilitacije osoba s invaliditetom i njihovih obitelji kojoj se s pozdravnom riječi pridružila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

„Kroz donošenje zakona i nacionalnih dokumenata radimo na unaprjeđenju kvalitete života i osnaživanju korisnika u samostalnom ostvarivanju osnovnih životnih potreba te njihovog aktivnog uključivanja u svijet rada i društvo u cjelini“, naglasila je uvodno državna tajnica Marija Pletikosa.

U mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uključeno je 1.109 osoba s invaliditetom (28,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine), a isplaćeno je ukupno više od 24 milijuna kuna. U razdoblju od siječnja do listopada 2021. godine, za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom izdvojeno je više 81 milijuna kuna.

Također, poticaje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koristilo je 590 poslodavaca, odnosno 2.042 zaposlene osobe s invaliditetom. Ukupno je isplaćeno više od 56 milijuna kuna, a s obzirom na to da je u tijeku odobravanje zahtjeva za dodjelu dodatnih poticaja putem javnih natječaja, za očekivati je da će do kraja godine biti isplaćeno još 50 milijuna kuna.
 
S ciljem daljnjeg poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, od 1. siječnja 2021.  uvedene su dvije nove vrste poticaja – sufinanciranje troškova prijevoza osoba s invaliditetom i sufinanciranje troškova rada stručnih radnika u integrativnim i zaštitnim radionicama.

Također, povećana je osnovica za izračun subvencije plaće (umjesto minimalne plaće, osnovica je bruto I plaća), omogućena je naknada troškova obveznog zdravstvenog osiguranja za sve zaposlene osobe s invaliditetom (ranije samo za osobe s invaliditetom zaposlene iznad kvote).

Poticajnim mjerama, iz evidencije HZZ-a zaposleno je ukupno 2.338 osoba s invaliditetom, što je 13,5 posto više u odnosu na razdoblje siječanj – listopad 2020. godine. Broj osoba s invaliditetom evidentiranih u Očevidniku zaposlenih osoba s invaliditetom povećao se za 4,7 posto (rujan 2020. – 11.286 osoba s invaliditetom, rujan 2021. – 11.818 osoba s invaliditetom).

Kako bi se osobama s invaliditetom osigurala mogućnost većeg stupnja uključenosti u zajednicu šire se i usluge osobne asistencije. Trenutno je zaposleno 2338 osobnih asistenata, a uslugu osobnog asistenta u 2021. godini koristi 2 338 osoba s invaliditetom, što je povećanje gotovo za 800 korisnika u odnosu na 2016. godinu.

Za uslugu osobne asistencije, videćeg pratitelje i tumače znakovnog jezika udrugama je od 2016. do 2021. dodijeljeno ukupno 410 milijuna kuna. Na godišnjoj razini za uslugu osobne asistencije izdvaja se 125 milijuna kuna. Za naredno dvogodišnje razdoblje iz nacionalnih sredstava planirano je povećanje vrijednosti poziva s 56 milijuna kuna na 71 milijun kuna. U tijeku je izrada nacrta prijedloga Zakona o osobnoj asistenciji, a njegovo donošenje planirano je za četvrti kvartal 2022. godine.

„I nadalje ćemo raditi na poboljšanju uvjeta u svrhu aktivnijeg uključivanja i ravnopravnog sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu kroz sprečavanje bilo kakve diskriminacije i snaženje svih oblika društvene solidarnosti. Donošenjem Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o inkluzivnom dodatku planiranima za sljedeću godinu dodatno ćemo ojačati kako socijalnu uključenost, tako i kvalitetu života osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“, zaključila je državna tajnica Pletikosa.

Uz donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu, u fazi donošenja su i tri nacionalna plana među kojima je i Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. koji predstavlja nastavak unaprjeđenja politike prema osobama s invaliditetom i doprinosi ispunjenju horizontalnog uvjeta te time omogućuje korištenje sredstava fondova Europske unije u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Naglasak je na području obrazovanja, zapošljavanja, osiguravanja pristupačnosti uslugama i pravovremenih reakcija u kriznim situacijama.

Pisane vijesti