Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom - 3. prosinca

Slika /slike/2020/Socijalna politika foto/3. prosinca (1).png
Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca diljem svijeta s ciljem promocije jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i punom sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

U povodu obilježavanja Dana, ministar Josip Aladrović i državna tajnica Marija Pletikosa posjetili su proizvodne jedinice Ustanove za zapošljavanje, rad, profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom „DES“ Split  koja zapošljava 218 radnika od čega je 118 radnika osoba s invaliditetom.

Uspješnim prijavama na natječaje koje je objavljivao ZOSI Ustanova DES je od kolovoza 2018. godine do danas imala ukupna ulaganja u dugotrajnu imovinu u iznosu gotovo 21 milijun kuna. Uz poslove tiskare, kartonaže. fleksografije, konfekcije, sitotiska, prehrane DES već više od 10 godina pruža usluge Pučke kuhinje socijalno ugroženim građanima.

Republika Hrvatska trenutačno je u postupku izrade nacionalnih dokumenata s ciljem bolje zaštite osoba s invaliditetom obuhvaćanjem svih područja njihova života.

Nove zakonodavne regulative i nacionalni dokumenti predstavljaju reformu sustava socijalne skrbi i nastavak strateškog planiranja na području promicanja prava osoba s invaliditetom s ciljem da sva područja života i djelovanja budu otvorena i pristupačna osobama s invaliditetom.

Kroz kontinuirano unapređenje sustava zapošljavanja i socijalne zaštite radi se na poboljšanju kvalitete života i osnaživanju korisnika kako bi po mogućnosti samostalno ostvarivali osnovne životne potrebe te se aktivno uključivale u svijet rada i društvo u cjelini.

U cilju poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom Ministarstvo poduzima niz aktivnosti koje se ogledaju kroz povećanje broja osoba s invaliditetom evidentiranih u Očevidniku zaposlenih osoba s invaliditetom, povećanje broja osoba s invaliditetom uključenih u mjere aktivne politike zapošljavanja i povećanje broja ukupno zaposlenih osoba s invaliditetom iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Daljnjim poticanjem zapošljavanja osoba s invaliditetom, od 1. siječnja 2021. uvedene su dvije nove vrste poticaja i to sufinanciranje troškova prijevoza osoba s invaliditetom i sufinanciranje troškova rada stručnih radnika u integrativnim i zaštitnim radionicama.

Kako bismo osigurali osobama s invaliditetom mogućnost većeg stupnja uključenosti u zajednicu kontinuirano se proširuju usluge u zajednici među kojima značajno mjesto zauzima usluga osobne asistencije te se povećava broj korisnika materijalnih prava iz sustava socijalne skrbi.

Donošenjem Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o inkluzivnom dodatku planiranima za sljedeću godinu dodatno će se ojačati socijalna uključenost i kvaliteta života osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, održana je sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom.

Pisane vijesti