Održana 87. sjednica Vlade RH

Slika /slike/2021/Fotografije/Sjednice Vlade RH/VRH_3015.png
Na 87. sjednici Vlade RH, održanoj u četvrtak, 2. prosinca 2021. je, između ostaloga, prihvaćen Nacionalni plan za rad, zaštitu na radu i zapošljavanje za razdoblje od 2021. do 2027. godine, Akcijski plan za provedbu Nacionalnog plana za razdoblje od 2021. do 2024. godine te Drugo, treće i četvrto periodičko izvješće Republike Hrvatske prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.
 

Nacionalni plan za rad, zaštitu na radu i zapošljavanje za razdoblje od 2021. do 2027. godine i Akcijski plan za provedbu Nacionalnog plana za razdoblje od 2021. do 2024. godine

Nacionalni plan za rad, zaštitu na radu i zapošljavanje za razdoblje od 2021. do 2027. godine je strateški dokument na temelju kojega će se osigurati kontinuitet provođenja politika na tržištu rada za naredno sedmogodišnje razdoblje, a usklađen je s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine. Nacionalnim planom planira se, za razdoblje od 2021. do 2027. godine, utrošiti skoro 11 milijardi kuna za uspostavu usklađenog i perspektivnog tržišta rada te sigurnog i zdravog mjesta rada.

„Povećanje stope zaposlenosti, podizanje kvalitete radnih mjesta i osiguranje učinkovite zaštite sigurnosti radnika na mjestima rada ključna je zadaća politika na tržištu rada“, napomenuo je ministar Josip Aladrović.

Akcijski plan za provedbu Nacionalnog plana za razdoblje od 2021. do 2024. godine sadrži konkretne mjere koje će se provoditi u razdoblju od 2021. do 2024. godine radi ostvarenja ciljeva iz Nacionalnog plana. Za provedbu Akcijskog plana za razdoblje od 2021. do 2024. godine planirano blizu 5 milijardi kuna. Veći dio mjera utvrđenih Akcijskim planom financirat će se iz sredstava Europske unije u okviru Europskog socijalnog fonda plus i Mehanizma za oporavak i otpornost.
 

Drugo, treće i četvrto periodičko izvješće Republike Hrvatske prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom
 
Odbor za osobe s invaliditetom Ujedinjenih naroda je poslalo listu od 33 pitanja za izradu kombiniranog Drugog, trećeg i četvrtog periodičkog izvješća Republike Hrvatske, Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te je Ministarstvo kao koordinator provedbe Konvencije u suradnji s nadležnim državnim tijelima izradilo prijedlog traženog Izvješća.

U odgovorima na 33 postavljena pitanja nadležna tijela prikazala su poduzete mjere i aktivnosti u svrhu ostvarenja obveza preuzetih Konvencijom te ostvarenom napretku u promicanju prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Izvješću su priložena i 43 privitka u kojima su detaljnije pojašnjena postignuća.

Sukladno Zakonu o potvrđivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativnog protokola uz tu Konvenciju, Republika Hrvatska ima obvezu Odboru za prava osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda podnositi izvješća o poduzetim mjerama preuzetih Konvencijom. Periodička izvješća će se prevesti na engleski jezik te dostaviti Odboru za osobe s invaliditetom Ujedinjenih naroda u Ženevi putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova.



 

Pisane vijesti