U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u rad pušten 24-satni besplatni i anonimni telefon – 116 006

  • Slika /slike/2020/Socijalna%20politika%20foto/116006.png
  • Slika
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Tema Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u 2020. godini je: Narančasti svijet: financirajte, odgovorite, spriječite, prikupite.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike povodom obilježavanja Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama organizira sastanak Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelj.

Nacionalni tim čine ministri nadležni za poslove obitelji i socijalne skrbi, policije, zdravstva, obrazovanja, uprave, vanjske i europske poslove i pravosuđa, suci Vrhovnog i Visokog prekršajnog suda te predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći žrtvama nasilja u obitelji.

Sjednica Nacionalnog tima prilika je da resorna tijela unaprjeđuju sustav zaštite žrtava nasilja s ciljem unaprjeđenja i dostupnosti usluga za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Kao jedna od aktivnosti je i nastavak rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja (116 006) u suradnji sa Ministarstvom pravosuđa i uprave i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima koji će biti dostupan 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu, uključujući vikendom, praznicima i blagdanima.

Za osiguranje telefonske linije zaposlit će se dodatnih pet pružatelja podrške koji će pružati podršku žrtvama nasilja. Za nastavak rada telefonske linije 116 006 osigurana su sredstva od 1.798.127,00 kuna od kojih se 85 posto sredstava osigurana iz EU fonda dok je 15 posto osigurano iz državnog proračuna.

U skladu sa Sporazumom, Ministarstvo pravosuđa i uprave u svojim prostorijama osiguralo je za rad prostorije kao i tehničku podršku za Nacionalni pozivni centar.

Pružatelji podrške informiraju žrtvu o njihovim pravima, pružanju emocionalnu podršku, upućuju na relevantne organizacije civilnog društva i institucije. Podrška je besplatna i anonimna.

Broj 116 006 od 25. studenoga 2020. dostupan je 24/7/365 uključujući vikende, praznike i blagdane.
 


Pisane vijesti