Za žrtve obiteljskog nasilja pokrenut 0-24 nacionalni SOS telefon, uskoro i skloništa u dvije županije

  • Slika /slike/2020/Socijalna%20politika%20foto/DSC_8493.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama održana je sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kojem predsjeda ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, a kojeg osim njega čine ministri nadležni za zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe i upravu, vanjske i europske poslove, suci Vrhovnog i Visokog prekršajnog suda te predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave pružanjem pomoći žrtvama nasilja u obitelji.

"Današnji sastanak iskoristili smo za neprihvatljivost nasilja nad ženama, osudili smo taj fenomen i rekapitulirali sve što smo napravili na tu temu, od pooštravanja zakonskih propisa do bolje koordinacije institucija. Zabilježen je pad broja počinitelja nasilja u obitelji za 10 posto, a istodobno imamo porast broja kaznenih djela nasilja u obitelji za 43,4 posto.To znači da se obistinilo upravo ono što smo htjeli s promjenama zakonskog okvira. Puno je više prijava za kaznena djela nego za djela kvalificirana kao prekršaji", istaknuo je prilikom obraćanja predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Nakon sjednice uručen je Sporazum o suradnji na osiguranju rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 između Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Ministarstva pravosuđa i uprave.

Osiguravanjem rada telefona 0-24, sedam dana u tjednu, vikendima, blagdanima i praznicima Republika Hrvatska je postala peta europska država koja je uvela besplatan standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima.

Osim telefonske linije, uručeni su i ugovori za dvije sigurne kuće, Koprivničko-križevačkom županu Darku Korenu te Virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću. Navedene županije imale su privremena skloništa, a sada će sigurne kuće žrtvama nasilja i njihovoj djeci omogućiti hranu i smještaj na 12 mjeseci, psihološku pomoć te podršku u ostvarivanju prava na besplatnu pravnu i zdravstvenu pomoć.

„Nije uvijek jednostavno vjerovati u zaštitu i funkcioniranje sustava za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja i svjesni smo da je riječ o području koje zahtjeva puno ulaganja, pogotovo u prevenciji, no s nacionalnom SOS linijom, dvije nove sigurne kuće i potporom udrugama koje djeluju na ovom području napravili smo konkretan pomak u pozitivnom smjeru. Određenu odgovornost ipak dijelimo kao društvo, jer je svatko tko sumnja na obiteljsko nasilje dužan to prijaviti policiji, nadležnom centru za socijalnu skrb ili državnom odvjetništvu i na taj način spriječiti daljnje zlostavljanje i potencijalno spasiti nečiji život. Dosta je bilo pokrivanja ušiju, zatvaranja vrata i spuštanja zavjesa – obiteljsko nasilje nije privatna stvar“, poručio je ministar Aladrović.

Također, dodijeljeno je ukupno tri milijuna kuna za 20 udruga, koje svojim djelovanjem aktivno rade na sprječavanju obiteljskog nasilja, pomažu ženama i djeci u osnaživanju i pružaju različite usluge pomoći žrtvama.

Neke od njih su B.a.B.e., Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja, ženska udruga Izvor, HRABRI TELEFON i drugi, a u pripremi je i kampanja koja će senzibilizirati javnost o tematici nasilja u obitelji.

Poduzeti koraci rezultat su dijaloga Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi s udrugama civilnog društva, inicijativama i stručnjacima iz sustava te predstavljaju prve mjere koje su u ovom trenutku ključne za uspostavu bolje zaštite sustava.

Žrtve se često boje prijaviti nasilje, a nerijetko nemaju priliku to učiniti. Zato je važno da svatko tko sumnja na obiteljsko nasilje prijavi svoje sumnje policiji, nadležnom centru za socijalnu skrb ili državnom odvjetništvu i na taj način spriječiti daljnje zlostavljanje i potencijalno spasiti nečiji život.

Pisane vijesti