Predstavljene proširene mjere za očuvanje radnih mjesta

Slika /slike/aladrović/HN20201020768569.JPG
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavili su danas rezultate dosadašnjih te proširenje postojećih mjera za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID-19).

Predsjednik Vlade uvodno je naglasio kako je do sada isplaćeno 6,85 milijardi kuna za mjere za očuvanje radnih mjesta te da se ovim mjerama nastojala postići niska stopa nezaposlenosti te likvidnost djelatnosti pogođenih Koronavirusom.

Također, Predsjednik Vlade napomenuo je kako je Vlada  osluškivala potrebe i prijedloge socijalnih partnera te da su nove mjere donesene u dogovoru s poslodavcima i sindikatima. 

Skraćivanje radnog vremena je mjera za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebne okolnosti uvjetovanje Koronavirusom došlo do privremenog smanjenja opsega posla. Dosadašnji mjesečni fond sati koji pojedini radnik može provesti u korištenju potpore od 50% proširuje se do 70%, a mjesečna potpora za korištenje te mjere  povećava se na 2800kn. 

U Potporu za očuvanje radnih mjesta uvodi se stupnjevanje. Naime, prema padu poslovanja od 40 do 60% i više, naknade će biti od 2000 do 4000kn. 

Pri korištenju obaju mjera poslodavci će biti oslobođeni plaćanja doprinosa, a pad prometa će se uspoređivati po kvartalima 2019.-2020. te će se time dobiti realnija slika. 

Iznimke su djelatnosti zatvorene odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koji mogu izabrati hoće li im se pad poslovanja uspoređivati po drugom i trećem kvartalu 2019. i drugom i trećem kvartalu 2020. ili na mjesečnoj razini te imaju pravo na potporu bez obzira na sektor. Također, mjera za mikro poduzetnike se pripaja mjeri za očuvanje radnih mjesta u ugroženim sektorima što omogućava potpore i veće od 2.000 kn po radniku. 

Planirano trajanje ovih mjera je od 1. listopada 2020. do 1. siječnja 2021. 

„Ovim mjerama je cilj očuvati radna mjesta. Uspjeli smo održati broj osiguranika na razini kao i prošle godine što znači da smo djelovali brzo i učinkovito“, završno je rekao Predsjednik Vlade.  

Foto. www.hina.hr

Pisane vijesti