Ministar Josip Aladrović sudjelovao na konferenciji „Izazov promjene“ u Rovinju

Slika /slike/2020/001_manuel_paljuh%20(1).jpg
Ministar Josip Aladrović sudjelovao je na konferenciji „Izazov promjene“ u Rovinju koju već devetu godinu zajednički organiziraju Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava i Zagrebačka burza.

Konferencija veliku pozornost poklanja globalnim i europskim ekonomskim i tržišnim kretanjima te u tom kontekstu promatra trendove u Hrvatskoj. Kako na tržištu kapitala, tako i u upravljanju imovinom fondova.
Ministar Josip Aladrović u svom pozdravnom govoru dotaknuo se trenutnog izazova – koronakrize te istaknuo: „ Intenzivnim, pravovremenim i adekvatnim mjerama za očuvanje radnih mjesta, Vlada Republike Hrvatske investirala je u tržište rada gotovo 7 milijardi kuna, kako bi očuvala više od 600.000 radnih mjesta.“

Istaknuo je kako će se u narednih nekoliko godina mladi suočiti s dosta izazovnom perspektivom zapošljavanja, naročito oni koji traže prvo zaposlenje i radnici čiji će poslovi biti digitalizirani i koji će trebati napraviti prekvalifikaciju.

„Mjere koje smo kreirali za mlade i koje ćemo krajem ove godine predstaviti imati će za cilj olakšati pristup tržištu rada upravo mladima, ali prije svega kreativnim osobama koje ćemo poticati na samostalno kreiranje dodane vrijednosti i koje ćemo stimulirati u nastojanjima da unesu prijeko potrebne promjene u naš ekonomski i društveni način razmišljanja“, naglasio je ministar Aladrović.

Pandemija koronavirusa ukazala je na potrebu ulaganja u infrastrukturu, inovacije i ljudski kapital. Vlada Republike Hrvatske prepoznala je nekoliko prilika za jačanje ekonomije. Jedna od prilika su financiranja iz Europske unije, a koja se tiču Fonda za oporavak i otpornost koji otvara velike mogućnosti za male, otvorene i agilne ekonomije.

Radi se o iznosu od 9 milijardi eura, namijenjenih za novi europski Green deal, razvojne programe koji se tiču umjetne inteligencije i ICT sektora, zatim prometne infrastrukture i razvoja najvažnijeg segmenta gospodarstva – malog i srednjeg poduzetništva.

Hrvatskoj se istovremeno otvaraju mogućnosti u novom višegodišnjem financijskom okviru i to posebice u segmentima obrazovanja, zapošljavanja, socijalne uključenosti te poticajima za mlade kojoj Vlada RH planira posvetiti posebnu pozornost.

Također, Vlada RH namjerava dodatno relaksirati regulatorni okvir kako bi se imovina mirovinskih fondova više i snažnije aktivirala na tržištu. To je ujedno nova faza suradnje države i mirovinskih fondova, koja bi trebala imati za cilj osnaživanje malih i srednjih poduzetnika, posebice već prilično razvijene startup scene, ali i ulazak u dionička društva, zaključio je u svom izlaganju ministar Aladrović.

Na Konferenciji sudjeluju brojni strani predavači iz renomiranih institucija te istaknuti hrvatski stručnjaci iz financijske industrije, tijela državne uprave i kompanija.

Konferencija predstavlja i jedinstvenu platformu za dijeljenje znanja, ideja i poslovnih kontakta, što se pokazalo važnom sastavnicom ovoga događanja.

Foto: Manuel Paljuh 

Pisane vijesti