Imenovani pregovarački odbori Vlade RH u postupcima kolektivnih pregovaranja

Slika /slike/aladrović/HN20201022771218.JPG
Na 15. sjednici Vlade Republike Hrvatske je donijela odluke o pokretanju postupaka pregovora i imenovanju pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske pri sklapanju dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike te Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, koje je predložio državni tajnik Dragan Jelić.

U pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske za Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike imenovani su Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao predsjednik te članovi, dr. sc. Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija, dr. sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, dr. sc. Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave i dr. sc. Mario Banožić, ministar obrane.

U pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske za Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama imenovani su Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao predsjednik, dr. sc. Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija, dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva, prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, dr. sc. Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Vlada Republike Hrvatske i reprezentativni sindikati državnih i javnih službi 2017. godine sklopili su Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike i Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama. Na sastanku pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata održanom u svibnju 2020. godine dogovoren je nastavak pregovora u jesen 2020. godine.

Pregovori će se odnositi na visinu isplate nagrade za božićne blagdane za 2020. godinu te će se otvoriti razgovori o visini osnovice za obračun plaće u 2021. godini.

Također, na početku sjednice predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković podsjetio je na predstavljene nove mjere Potpora za očuvanje radnih mjesta.

„Kroz godinu COVIDA-19 smo svojim aktivnostima poduzeli mjere koje su omogućile očuvanje radnih mjesta te održavanje niske stope nezaposlenosti“, istaknuo je predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

foto: www.hina.hr

Pisane vijesti