Predstavljen projekt „SHARE – istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi“

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/SHARE.png
U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ekonomskog fakulteta 5. ožujka 2021. održano je predstavljanje prvih rezultata provođenja projekta „SHARE – istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi“ u Republici Hrvatskoj putem videokonferencije.

SHARE je istraživanje Europske unije kojom se prikupljaju različiti mikropodaci o zdravlju, umirovljenju, socio-ekonomskom statusu, socijalnim i obiteljskim uvjetima osoba starijih od 50 godina. Od neprocjenjive je važnosti za poboljšanje kvalitete života starijih osoba te služi kao znanstvena podloga za jačanje analitičkih sposobnosti i donošenje boljih politika i javnih usluga.

Projekt vrijedan gotovo 10 milijuna kuna financira se iz Europskog socijalnog fonda i traje do sredine 2023. godine, a partner projekta je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi SHARE val istraživanja proveden je 2004. godine u 11 zemalja i od tada se provodi svake dvije godine sa sve većim brojem zemalja sudionica. Do sada je istraživanje obuhvatilo 28 država, a Republika Hrvatska se SHARE studiji priključila u šestom valu 2015. godine uz značajniju financijsku potporu Europske unije. Trenutno su u tijeku pripreme za provođenje devetog vala SHARE studije na području Europske unije.

Do svojeg sedmog vala, SHARE je intervjuirao oko 140.000 ispitanika što je rezultiralo s oko 380.000 završenih intervjua, a u Hrvatskoj je od šestog do osmog vala prikupljeno oko 9000 pojedinačnih intervjua.

Rezultate su predstavili doc. dr. sc. Šime Smolić, voditelj SHARE projekta u Hrvatskoj te izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin, suradnik na SHARE projektu, a predstavljanje je otvorila ravnateljica Uprave za mirovinski sustav, Melita Čičak.

Prva knjiga rezultata projekta se temelji na podacima iz 6. i 7. vala te sadrži podatke iz povijesti života pojedinaca i kako žive osobe starije dobi, što rezultira različitim istraživanjima: od razvoja ličnosti u ranom djetinjstvu i njezina utjecaja u starijoj dobi; preko stvaranja zdravstvenih nejednakosti tijekom životnog vijeka nejednakostima u obrazovanju i dohotku; opisa karijera na tržištu rada, zanimanja i umirovljenja; do društvenih i ekonomskih tranzicija u novim zemljama članicama i učinaka gospodarske krize.

Ova monografija daje pregled prvih rezultata šestog i sedmog vala studije te služi kao svojevrsna inspiracija za uvid u to koje vrste istraživanja SHARE podaci omogućuju. Ukupno 85 autora iz 17 zemalja pridonijelo je tome da prvi rezultati dobiju sveobuhvatan opseg, a već ih koriste nacionalni, europski i globalni tvorci politika u oblikovanju optimalnih politika. Predstavljanju su prisustvovali članovi znanstvene zajednice te predstavnici raznih institucija (HZMO, ZOSI, DZS, Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija štampar, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Institut za javne financije, Institut za migracije i narodnosti i Institut za antropologiju), kao i predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 


Poveznice:

Knjiga rezultata: https://www.share-project.hr/publikacije/

Stranice projekta:
www.share-project.hr
www.share-project.org
 
E-mail: share@net.efzg.hr
 

Pisane vijesti