Potpisan Sporazum o izgradnji zgrade i sportske dvorane Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra Čakovec

Slika /slike/2023/Untitled design (14).png
Na 220. sjednici Vlade Republike Hrvatske, u četvrtak 25. svibnja 2023., u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini potpisali su Sporazum o izgradnji zgrade i sportske dvorane Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra Čakovec ukupne vrijednosti projekta više od 16,5 milijuna eura.

„Izgradnjom nove zgrade i sportske dvorane Centra osigurat će se optimalni uvjeti za rad, a korisnicima usluga omogućiti kvalitetnije korištenje svojih prava, što je posebno važno jer se radi o djeci i roditeljima koji čine ranjive skupine našega društva. Želimo im osigurati pristup ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, podršku tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, kvalitetnu prehranu i zdravstvene i socijalne usluge u njihovoj zajednici", naglasio je ministar Marin Piletić.
 
U novoizgrađenom prostoru uz sadržaje predškolskog i osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja pružat će se i socijalne usluge boravka za odrasle osobe s invaliditetom, usluge rane razvojne podrške za djecu s teškoćama u razvoju kao i psihosocijalne podrške.
 
Isplata jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima koji primaju inozemnu mirovinu, a imaju prebivalište u RH

Na sjednici Vlade prihvaćena je i dopuna Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života od 16. ožujka 2023. na način da se obuhvate svi umirovljenici s nižim mirovinski primanjima i prebivalištem u RH.

Dopunom Odluke jednokratno novčano primanje inozemnim korisnicima mirovine isplatit će se pod uvjetom da inozemna mirovina isplaćena u travnju 2023. nije viša od 610 eura, da imaju prebivalište u RH najmanje tri mjeseca u neprekidnom trajanju prije donošenja Odluke te da nisu zaposleni i ne objavljuju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Iznos jednokratnog novčanog primanja određuje se na isti način kao i za korisnike mirovine iz hrvatskog osiguranja (od 60 do 160 eura ovisno o visini inozemna mirovine).

Do 31. kolovoza 2023. propisan je rok za dostavu podataka o visini inozemne mirovine isplaćene u travnju 2023. godine, a isplata jednokratnog novčanog primanja predviđena je u listopadu 2023. godine.

Ministar Piletić istaknuo je kako se procjenjuje da će dopuna Odluke obuhvatiti otprilike 38 tisuća korisnika inozemne mirovine, a potrebna sredstva procijenjena su u iznosu od 4,2 milijuna eura.

Pisane vijesti