Obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva i dodijeljene nagrade udomiteljima za 2023. godinu

  • Slika /slike/2023/Udomitelji 2023/NSK 140.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U srijedu, 31. svibnja obilježen je prvi Nacionalni dan udomiteljstva, kojeg je u ožujku na prijedlog Odbora za obitelj, mlade i sport i Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek, proglasio Hrvatski sabor kako bi se odalo priznanje udomiteljima.

Ministar Marin Piletić tom prigodom uručio je nagradu za životno djelo Ani Mikulić iz Nove Vesi Petrijanečke za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva, kao i Godišnje nagrade Mariji Igrec iz Varaždina, Mariji Franić iz Splita, Mariju Prki iz Koprivnice te Nataliji Rajtar iz Vrbovca.

Ministar Piletić zahvalio je udomiteljima na svakodnevnoj i nesebičnoj skrbi  o korisnicima i naglasio kako je interes za obavljanje udomiteljstva u porastu. Naveo je kako je od 2022. povećan broj dozvola za udomiteljstvo, što kroz izmjene Zakona o udomiteljstvu, što kroz povećane osnovice i naknade za rad udomitelja, dok je izmjenom Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po prvi puta uveden i udomiteljski dopust u trajanju od šest mjeseci za dijete do sedme godine života, što je riješilo određene poteškoće kod ulaska u postupak udomiteljstva za najmlađu djecu.

Više od 2.500 udomitelja diljem Hrvatske odlučilo je da će svoj dom ponuditi onima koji nemaju odgovarajući krov nad glavom. To se posebno tiče djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ali ne treba zanemariti činjenicu da udomitelji brinu i o starijima bez adekvatne obiteljske skrbi, dodao je.

Obilježavanjem Nacionalnog dana dodatno se želi istaknuti važnost i uloga koju udomitelji imaju u skrbi o najranjivijim skupinama građana Republike Hrvatske, kao i potaknuti građane i lokalnu zajednicu na pružanje podrške udomiteljima, ali i na aktivno uključivanje u pružanje socijalne usluge smještaja u udomiteljskoj obitelji.

Obilježavanju Nacionalnog dana udomiteljstva nazočila je i saborska zastupnica Nada Murganić kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora.

Pisane vijesti