Pokrenut je Skills Power – Projekt koji donosi revoluciju usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/Skillspower_web.jpg
Suradnjom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Romske organizacije mladih Hrvatske, Hrvatskim zavodom za zapošljavanjem i tvrtkom ManpowerGroup Hrvatska pokrenut je projekt Skills Power ili Moć Vještina.

Projekt čiji je glavni cilj približiti proces upskillinga ili usavršavanja većem krugu potrebitih dionika tržišta rada, fokusira se na unapređenje jezične, matematičke i digitalne pismenosti kao i olakšavanje samog procesa učenja. Edukacija niskokvalificiranih osoba i podizanje razine njihovih kvalifikacija (bez obzira na to jesu li zaposleni, nezaposleni ili financijski neaktivni) novim tehnologijama važno je radi jačanja njihove konkurentnosti na tržištu rada te profesionalnog unaprjeđenja.

Unutar projekta Skills Power pokrenut će se prva nacionalna platforma za unapređenje kvalifikacija koja uključuje, okuplja i udružuje sve sektore - javni, privatni i civilni kao i resurse, znanja, stručnosti i praktična znanja partnera s ciljem rješavanja problema niske razine stručnog usavršavanja u Republici Hrvatskoj.

Projekt ukupne vrijednosti više od  3,3 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sredstvima tvrtke ManpowerGroup Hrvatska i partnera. Ujedno, projekt je i dio inicijative „Oblici usavršavanja: nove prilike za odrasle“ Europske unije, čiji je cilj pomoći odraslima da steknu minimalnu razinu pismenosti, matematičkih i digitalnih vještina te širi skup vještina napredovanjem prema višoj srednjoškolskoj kvalifikaciji.

Provedba projekta trajat će 14 mjeseci i bit će popraćena online i offline edukacijama za korisnike te seminarima i eventima koji će svim zainteresiranim sudionicima i široj javnosti omogućiti da sudjeluju u cjeloživotnom učenju te promicanju usavršavanja u Republici Hrvatskoj.

Grupa edukatora i trenera radit će na definiranju i poboljšanju postojećih alata za procjenu razine osnovnih vještina, kao i na njihovoj primjeni. Oni će korisnicima pružati procjenu postojećih vještina i potrebe za usavršavanjem, izradu planova za karijeru i procjenu stečenih znanja.

Uz to, kontinuirani stručni dijalog i informiranje javnosti uključuje nekoliko događanja od kojih je prvo u najavi Virtual Skills hackathona koji će se održati od 14. do 16. lipnja u Inkubatoru Pismo 2 u Novskoj.

Virtual Skills dvodnevni je hackathon s ciljem poticanja stvaranja originalnih edukativnih simulacija, koje će imati konkretnu primjenu u razvoju novih znanja, iskustva i vještina kandidata. Osim natjecanja gaming ekipa već globalno poznatog gaming inkubatora Pismo, na samom eventu nas očekuje i lansiranje projekta uz predavanja stručnjaka poput onog poznate futuristice Maya Georgieva, okrugli stol na temu primjene novih tehnologija u usavršavanju te predstavljanje inicijalnih rješenja hackathona te prijemom za sve uzvanike.

Do kraja projekta planirano je održavanje okruglog stola na temu društvene uključenosti u usavršavanju i zapošljavanju u Slavonskom Brodu tijekom rujna te europska konferencija na visokoj razini koja će se održati u studenom 2021. godine s pratećim događajem - laboratorij vještina koji će predstaviti gamifikaciju rješenja i alate za usavršavanje koje smo razvili, a koje će sudionici na konferenciji moći isprobati.

Više o samom projektu, događanjima, partnerima i kako se uključiti u provedbu projekta možete saznati na internetskoj stranici www.skillspower.hr.



Izvor: Skillpower
 

Pisane vijesti