Održana Stručna recenzija „Unaprjeđenje kvalitete i pristupačnosti usluge udomiteljstva u Hrvatskoj“

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/11fbd7c1-ca06-44fc-9d37-1b22f7761937.jpg
Dana, 20 i 21. svibnja 2021. održala se online Stručna recenzija „Unaprijeđenje kvalitete i pristupačnosti usluge udomiteljstva u Hrvatskoj“ u sklopu EU Programa za međusobno učenje kojemu je Hrvatska bila zemlja domaćin.

Organizacija ovoga sastanka predložena je s ciljem razmjene iskustava, dobre prakse, naučenih lekcija i prijedloga za unaprjeđenje udomiteljstva za djecu.

U sklopu Programa za međusobno učenje organizira se nekoliko takvih sastanaka godišnje te organizator, Europska komisija, uz zemlju domaćina uključuje predstavnike nekoliko drugih država članica, stručnjake i socijalne partnere.

Na sastanku je sudjelovalo gotovo 40 sudionika. Predstavnici Češke Republike, Mađarske, Italije, Latvije, Litve i Nizozemske te stručnjaci iz Hrvatske i predstavnici nevladinih organizacija na europskoj i nacionalnoj razini, predstavnici Europske komisije i tim iz Programa za međusobno učenje.

Razvoj udomiteljstva za djecu od strateškog je značaja za Republiku Hrvatsku i predstavlja važan dio skrbi o djeci s obzirom na pravo djeteta na život u obiteljskom okruženju. Također, razvoj udomiteljstva za djecu, izuzetno je važan dio procesa deinstitucionalizacije, razvoja i širenja socijalnih usluga za obitelji i djecu u obiteljskom okruženju za koju se Republika Hrvatska također opredijelila.

Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelj i socijalne politike intenzivno radi na planiranju i realizaciji aktivnosti kojima je cilj donošenje Zakona o udomiteljstvu kojim se planira osigurati bolji položaj udomitelja, kvalitetniji sustav podrške i edukacije te samim time pozitivno utjecati na broj udomitelja u Republici Hrvatskoj.

Vidljivo je, kako je razvoj i unapređenje udomiteljstva za djecu, tema od značajnog interesa za Europsku komisiju i zemlje članice te kako se sve zemlje suočavaju s istim ili sličnim izazovima, kao što je smanjenje broja udomitelja.

Tijekom rasprava predlagana su brojna potencijalna rješenja, prezentirani zaključci istraživanja na temu udomiteljstva, kao i programi koji su se pokazali uspješnima.

O održanom Peer Review-u bit će pripremljen dokument, koji će biti dostupan na internetskim stranicama, a sadržavati će radove, prezentirane tijekom protekla dva dana i zaključke s diskusija sudionika.

Pisane vijesti