Održana konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

  • Slika /slike/2020/DSC_6487_.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Zagreb, 1. listopada 2020. - U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Ministarstvu
rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održana je konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, na kojoj su izabrane nova predsjednica Vijeća Jasna A. Petrović kao i potpredsjednica državna tajnica Majda Burić.

Na sjednici se članovima uvodno obratio ministar Josip Aladrović te istaknuo kako se Međunarodni dan starijih osoba obilježava prvenstveno radi suočavanja zajednice s izazovima starenja stanovništva u 21. stoljeću i podizanja svijesti o problemima s kojima se starije osobe svakodnevno susreću.

Njegovim obnavljanjem Vlada RH pokazala je da ne bježi od problema koji muče umirovljenike, već želi nastavak dijaloga i njihovo sustavno rješavanje, te će snažno stajati uz rad Vijeća pružajući svu potrebnu podršku. Ministar je naglasio kako ćemo se i u ovim COVID vremenima boriti za fizičko i psihičko zdravlje svake starije osobe.

Nova predsjednica Vijeća Jasna A. Petrović zahvalila se Vladi na brzom formiranju Vijeća kao i na dosadašnjoj suradnji, te izrazila nadu da će se kroz rad Vijeća i suradnju resornog Ministarstva uspjeti riješiti sva otvorena pitanja i doći do rješenja kao što smo to uspijevali i
u protekloj godini.

Koordinator Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i mosobama iz drugih ranjivih skupina prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić održao je prezentaciju o radu i rezultatima Povjerenstva. „Važno je naglasiti kako sustav funkcionira i kako se sustav uspješno brani, ali tek je mala nesmotrenost dovoljna za novo žarište. Zato smo u sklopu Ministarstva razvili posebne upute za pružatelje usluge, ali želim ponovno naglasiti kako je najvažnija odgovornost koju ima svatko od nas. Samo poštivanjem preporuka i oprezom možemo zaštiti stariju populaciju te izbjeći scenarije koje smo gledali u nekim europskim zemljama“ – zaključio je Kolarić. Konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe dio je obilježavanja 1. listopada – Međunarodnog dana starijih osoba, a tim su povodom ispred nekoliko zagrebačkih domova za starije danas organizirani i koncerti ansambala Hrvatske radiotelevizije. Tako će umirovljenici njihovi gosti imati priliku uživati u nastupima simfonijskog, tamburaškog i jazz orkestra te zbora HRT-a.

Pisane vijesti