Održana 228. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

Slika /slike/2020/DSC_7259.JPG
Na 228. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade raspravljali su o utjecaju epidemije bolesti COVID-19 na prometni sektor, uključujući javno linijski prijevoz koji obavljaju privatni autobusni prijevoznici. 

Tim je povodom, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Meštrović, održao prezentaciju prilikom čega je iznio glavne probleme s kojima su se tijekom epidemije koronavirusa susreli autobusni prijevoznici. Prezentacijom se otvorila rasprava tijekom koje su iznesena rješenja triju strana, ali i konkretne mjere koje bi pomogle pri rješavanju položaja autobusnih prijevoznika kada je riječ o koronakrizi.

Postignuto je suglasje kroz konstruktivnu i partnersku raspravu.

Ministar Oleg Butković najavio je sastanak radne skupine u kojoj će sudjelovati predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, socijalnih partnera, relevantnih resora i udruga gradova i županija, kako bi se pripremili uvjeti za potpisivanje ugovora o javnoj usluzi. Istaknuo je kako će se nastaviti praćenje stanja u tvrtkama te će se pravovremeno reagirati u slučaju većih poremećaja.

Po završetku sastanka ministar Josip Aladrović je najavio sastanak predstavnika Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i socijalnih partnera kako bi se raspravile i donijele preporuke Hrvatskom zavodu za zapošljavanje o mjerama za očuvanje radnih mjesta u sektoru prometa, odnosno javnog linijskog prijevoza putnika, a koji bi se održao tijekom slijedećeg tjedna.

Na sjednici je, također, donesena odluka o osnivanju, djelokrugu rada te sastavu povjerenstva Gospodarsko-socijalnog vijeća, kao i odluka o prijedlogu imenovanja predstavnika GSV-a u Upravno vijeće Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Pisane vijesti