Državna tajnica Burić sudjelovala na predstavljanju projekta „Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce“ u Rijeci

Slika /slike/2020/IMG-20200929-WA0005.jpg
U Rijeci je 29. rujna 2020. godine održano prvo regionalno predstavljanje projekta „Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce“.

Javno predstavljanje, koje se moglo pratiti i virtualnim putem, održano je u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kao koordinatora projekta, te partnera – Hrvatske zajednice županija i tvrtke Spona Code.

Svrha ovog EU sufinanciranog projekta je povećati osviještenost i utjecati na nejednaku podjelu odgovornosti unutar obitelji kao i na nepovoljnu poziciju zaposlenih majki i općenito roditelja.

Događanje je otvorila Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koja je u svom govoru izjavila da su promicanje jednakih mogućnosti i osnaživanje žena na tržištu rada te ostvarivanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života vrijednosti koje je Vlada Republike Hrvatske prepoznala u svom Programu te će ih nastaviti snažno poticati i u ovom mandatu.

Državna tajnica je, između ostaloga, istaknula da je Vlada Republike Hrvatske u prethodnom mandatu povećala iznos naknada za roditeljski dopust za više od 100%, s 2400,00 na 5600,00 kuna, te da je namjera povećati taj iznos na visinu plaće do kraja aktualnog mandata. 

Također, Vlada je uložila velike napore u širenje mreže socijalnih usluga kako bi u svim krajevima Hrvatske osigurala što bolju skrb za zavisne članove obitelji te je izgrađeno i obnovljeno više od 500 vrtića, a u njih 96 osiguran je dvosmjenski rad.  

Državna tajnica naglasila je važnost i programa subvencioniranih stambenih kredita APN-a za mlade obitelji, kao i programa „Zaželi“ kojim je omogućeno zapošljavanje teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i osobe u nepovoljnom položaju, a koji pridonose unaprjeđenju socioekonomskih okolnosti i stvaranju poticajnijeg okruženja u zajednici.

Svoje obraćanje državna tajnica je zaključila riječima: „Vjerujem da ćemo kroz dvije godine projektnih aktivnosti i zajednički rad svih partnera na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini pridonijeti ne samo poboljšanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, već i unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i jačanju ekonomske stabilnosti obitelji.“ 
 

Pisane vijesti